Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Futbal

Faux pas organizátorov Copa America: Uruguajčanom zahrali čilskú hymnu

Uruguajskí fanúšikovia počas zápasu Foto: TASR/AP

Uruguajskí hráči pri hraní hymny iba ticho hľadeli a nechápavo sa obzerali.

Glendale 6. júna (TASR) - Poriadne faux pas sa prihodilo organizátorom turnaja Copa America, ktorý oslavuje storočnicu. Pred zápasom s Mexikom, ktorý sa konal v arizonskom Glendale, zahrali uruguajským futbalistom národnú hymnu Čile.

Uruguajskí hráči si pred stretnutím nemohli zaspievať svoju "Orientales, la Patria o la Tumba", keďže americkí organizátori im zahrali čilskú "Canción Nacional". Pri hraní hymny tak iba ticho hľadeli a nechápavo sa obzerali. Po zápase vydali usporiadatelia vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlnili za "ľudskú chybu".



"Úprimne sa ospravedlňujeme Uruguajskej futbalovej federácii, uruguajskému národnému tímu ako aj uruguajským fanúšikom za toto zlyhanie. Urobíme všetko pre to, aby sa už takáto chyba neopakovala," stojí vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AP.

Mexiko gólmi v závere zdolalo Uruguaj, uspela aj Venezuela

Uruguajským futbalistom nevyšiel vstup do 45. ročníka Copa America. Pätnásťnásobný juhoamerický šampión prehral v šlágri C-skupiny v Glendale s Mexikom 1:3, keď súper strhol víťazstvo na svoju stranu až v záverečných minútach.

Pre Uruguaj sa začal turnaj nešťastne, keď už v 4. minúte duelu s Mexikom si dal vlastný gól Alvaro Pereira. Navyše, v prvom polčase inkasoval dve žlté karty Matias Vecino a tak museli "La Celeste" hrať celé druhé dejstvo v desiatich. V 73. min. putoval predčasne pod sprchy aj Mexičan Andres Guardado a krátko po vyrovnaní síl na ihrisku sa tešili Uruguajčania aj z vyrovnania skóre, keď sa hlavičkou presadil kapitán Diego Godin. Záver súboja ale patril Stredoameričanom. V 85. minúte ich poslal do vedenia skúsený Rafa Marquez a v nadstavenom čase poistil triumf Hector Herrera.

"Musíme ísť krok po kroku, ale máme na to, aby sme tu uspeli. Dnes nám to v závere vyšlo," vyhlásil Guardado, ktorý videl rovnako dve žlté karty. "Tá druhá nemala byť. Takých vecí sa vo futbale stane 20.000," hneval sa po stretnutí. Mexiko neprehralo už 20 zápasov za sebou, najbližšie sa vo štvrtok stretne s Jamajkou. "Aj v desiatich hráčoch nám súper poriadne 'zatápal'. To nabudúce nesmieme dopustiť. Našťastie, po vyrovnaní sme začali hrať opäť ako tím," zdôraznil autor víťazného gólu Marquez.

V ťažšej situácii je Uruguaj. "Súper sa dlho trápil, no napokon sa na konci tešil. My sme nevyužili naše šance, ale taký je futbal. Teraz to proti Venezuele budeme mať náročné a ak nevyhráme, sme prakticky vyradení. Ale už bolo v histórii veľa tímov, ktoré prehrali prvý duel a napokon sa stali šampiónmi," nevzdáva to kouč Uruguaja Oscar Tabarez. V Jeho zostave chýbal pre zranenie topkanonier z Barcelony Luis Suarez.

V druhom súboji C-skupiny Venezuela zdolala Jamajku najtesnejším rozdielom 1:0 vďaka gólu Josefa Martineza z 15. minúty. "Reggae Boyz" museli hrať od 23. minúty s desiatimi hráčmi po vylúčení Rodolpha Austina, ktorý hrubo fauloval Tomasa Rincona.

45. ročník Copa America

C-skupina

Jamajka - Venezuela 0:1 (0:1)
Gól: 15. Martinez, ČK: 23. Austin (Jam.), 25.560 divákov.

Mexiko - Uruguaj 3:1 (1:0)
Góly: 4. A. Pereira (vl.), 85. Marquez, 90.+2 Herrera - 74. Godin, ČK: 73. Guardado - 45. Vecino (obaja po 2. ŽK), 60.025 divákov.