Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Futbal

Albánske médiá po historickom triumfe: Čakali sme 68 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Fanúšikovia i zástupcovia médií dúfajú, že víťazstvo 1:0 nad Rumunskom by mohlo Albáncom stačiť na postup do osemfinále EURO 2016.

Tirana/Belehrad 20. júna (TASR) - Prvý triumf albánskej futbalovej reprezentácie na vrcholnom podujatí vyvolal v celej krajine vlnu eufórie. Fanúšikovia i zástupcovia médií dúfajú, že víťazstvo 1:0 nad Rumunskom by mohlo Albáncom stačiť na postup do osemfinále EURO 2016.

"Historické prvé víťazstvo na ME," hlási na titulnej strane denník Shekuli. "Albánsko čakalo na tento moment 68 rokov. Proti Rumunsku žiarilo, sen pokračuje," citovala agentúra dpa reakciu albánskej televízie TV Klan. Podľa športového servera Supersport urobili albánski futbalisti krajine skvelú reklamu. "Po tomto pamätnom triumfe bude každý poznať Albánsko."

Veľkú radosť neskrýval ani albánsky premiér Edi Rama, ktorý na svoju facebookovu stránku napísal. "Foooooooooorcaaaaaaaa Shqiiiiiiiiiipeeeeeeeeeeee, Fooooooooorcaaaaaaaa (Do toho, Albánsko do toho)." Portál 24 Ora rozoberá postupové scenáre a analyzuje, za akých okolností by Albánci mohli z tretieho miesta postúpiť do vyraďovačky.

Hráči dostanú diplomatické pasy

Albánski futbalisti oslavujú premiérový triumf na vrcholnom podujatí. Vďaka nedeľňajšiemu vydretému víťazstvu vo svojom záverečnom zápase v A-skupine EURO 2016 proti Rumunsku (1:0) poskočili v tabuľke na tretiu priečku a majú tak stále šancu postúpiť do osemfinále.

O výhre nováčika v balkánskom derby rozhodol gól Armanda Sadikua zo 43. minúty, ktorý sa tak stal historicky prvým presným strelcom Albánska na významnom podujatí. "Pre nás bol historickým míľnikom už postup na záverečný turnaj ME a teraz sme to ešte vyšperkovali, keď sme získali tri body. Prepísali sme históriu," jasal albánsky stopér Arlind Ajeti.

Úspech ocenil aj albánsky premiér Edi Rama. Podľa agentúry AP hráči národného tímu dostanú za víťazstvo diplomatické pasy. "Sú ambasádormi bez pasov, no teraz im dá premiér diplomatické pasy," prezradil prezident Albánskeho futbalového zväzu Armand Duka. Podľa neho sa finančná prémia od UEFA rozdelí medzi jednotlivých hráčov, ktorí navyše dostanú aj odmenu od zväzu.

Outsider môže stále snívať o postupe do vyraďovačky z 3. miesta, ten však bude záležať na výsledkoch v ostatných skupinách. Tréner Albánska Giovanni De Biasi sa vyjadril, že svoje mužstvo bude ďalej pripravovať tak, ako keby ho čakal ďalší zápas. "Ak zostaneme na turnaji, budeme problémom pre ostatné tímy, pretože nám stúplo sebavedomie. Potrebovali sme prvé dva zápasy, aby sme si tu zvykli," povedal De Biasi.