Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Fortunaliga

Jendrišek podpísal so Spartakom Trnava polročnú zmluvu

Na snímke vľavo Erik Jendrišek a vpravo generálny manažér Dušan Kekety pri podpise zmluvy. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vo štvrtok ho čaká ostrá premiéra proti FC Zürich.

Trnava 19. augusta (TASR) - Erik Jendrišek je novou posilou futbalistov Spartaka Trnava. Člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie podpísal s fortunaligistom v utorok polročný kontrakt a klubu bude k dispozícii už vo štvrtkovom prvom zápase play off o skupinovú fázu Európskej ligy v Zlatých Moravciach proti FC Zürich.

"Rokovania prebehli pomerne rýchlo, Spartak prejavil záujem a našli sme behom krátkej chvíle spoločnú reč. Majiteľ klubu aj tréner prejavili interes, aby ma získali. Mal som určité kontakty aj zo zahraničia, ale po zvážení všetkých okolností som sa rozhodol zostať na Slovensku," povedal po podpise zmluvy pre oficiálny web Spartaka 27-sedemročný útočník. Do Trnavy prišiel z nemeckého Cottbusu ako voľný hráč a obliekať bude dres s číslom 21, ktorý mal naposledy v trnavskom tíme na sebe Miroslav Karhan.

V prospech Spartaka zavážilo jeho účinkovanie v Európskej lige i blízkosť rodiny. "Verím, že máme šancu na postup a preto som tu. Chcem pomôcť Spartaku prebojovať sa do skupiny. Navyše mám dvojročného syna, v Nemecku som s ním často nebol. Každopádne, chcel som byť trochu aj s rodinou, ale vychádzal som najmä z toho, že zahraničné ponuky, konkrétne napríklad z druhej nemeckej ligy, neboli také, aké by som uvítal. Preto som sa rozhodol vrátiť na Slovensko, hľadať nový impulz v kariére a pokúsiť sa o pohárovú Európu," vysvetlil Jendrišek. "Je jasné, že po pauze trochu cítim herný výpadok, na druhej strane mám veľký hlad po futbale. Som tu na to, aby som pomohol."

Premiéra proti FC Zürich

Vo štvrtok ho čaká ostrá premiéra proti FC Zürich. "Už som proti nemu hral. Bolo to za čias môjho pôsobenia vo Freiburgu, ktorý leží asi 40 kilometrov od švajčiarskych hraníc. Často teda volili na prípravné zápasy súperov z tejto krajiny. S tímom Zürichu som sa konfrontoval zhruba dva roky dozadu, odvtedy sa mužstvo dosť zmenilo. Určite ide o kvalitný mančaft, o tom sa netreba ani baviť. Do domácej ligy ťahajú v poslednom čase hráčov aj z Nemecka, určite nás vo štvrtok poriadne preveria. Favoritom je bez debát Zürich. Švajčiari boli účastníkom majstrovstiev sveta, majú tam teraz silnú generáciu. Švajčiarsko žije futbalom teraz úplne inak ako my, aj keď vďaka výsledkom slovenských tímov v európskych súťažiach si myslím, že sa trošku prebudila fanúšikovská základňa a verím, že o šancu sa popasujeme," dodala nová akvizícia klubu pre spartak.sk.



Spojenie Jendrišek - Spartak nemusí mať iba polročný limit. "Uvidíme, v zásade sa tomu momentálne nebránim. Všetko je otázkou vzájomnej dohody a o pár mesiacov budeme vedieť viac. Každopádne, do druhej nemeckej ligy som teraz nechcel ísť, ostatné ponuky neboli také atraktívne a tak som sa rozhodol pre Spartak. Nebolo to z mojej strany o peniazoch, ale o futbale. Som hladný, chcem hrať zápasy, aby mi neutiekla ani reprezentácia."

Jendrišek patril k základným stavebným kameňom ružomberského majstrovského úspechu v roku 2006. V drese MFK odohral za tri sezóny 56 zápasov a strelil tridsať gólov a potom sa na osem rokov presunul do Nemecka. Angažoval ho Hannover, naplno však svoj potenciál ukázal v drese 1. FC Kaiserslautern, kde v 90 zápasoch nasúkal do súperových sietí 34 gólov. Neskôr pôsobil v Schalke 04, Freiburgu a naposledy v druholigovom Cottbuse. Za slovenský národný tím odohral 32 zápasov a strelil tri góly.



Trnava získala z Ružomberka Greššáka

Fortunaligový klub Spartak Trnava získal z MFK Ružomberok obrancu Lukáša Greššáka. Výmenou za neho prestúpil do Ružomberka Michal Habánek, ktorý s novým zamestnávateľom podpísal zmluvu na 2,5 roka. Na ročné hosťovanie do MFK navyše putuje Martin Mečiar. Informovala o tom oficiálna stránka ružomberského klubu.

Greššák prišiel do Ružomberka z Trstenej v roku 2004. Po pôsobení v mládeži a neskôr aj B-mužstve sa od sezóny 2010/11 prepracoval do A-tímu, kde sa stal stabilnou oporou zadných radov. Počas jarnej časti uplynulej sezóny však 25-ročného futbalistu pribrzdilo zranenie. V roku 2012 triumfoval v ankete o Športovca mesta Ružomberok.

Dvadsaťročný Habánek odštartoval svoju futbalovú kariéru v Novom Meste nad Váhom, odkiaľ už v mládežníckom veku odišiel do Trenčína a následne do Spartaka Trnava. Tam najskôr pôsobil v doraste a v roku 2011 debutoval medzi mužmi. Od augusta 2013 do konca januára 2014 hosťoval v Senici. Pravý obranca obliekal aj dres mládežníckych reprezentácií vo všetkých kategóriách. Mečiar je 21-ročný ľavý obranca, ktorý môže hrať aj na stopérskom poste. V Trnave prešiel mládežníckymi kategóriami a doteraz pravidelne nastupoval v rezerve Spartaka Trnava.