Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Fortunaliga

Na trnavskom štadióne pracujú na vytvorení hybridného trávnika

Futbalový štadión Antona Malatinského v Trnave. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Do súčasného prírodného trávnika sa špeciálnym strojom vtkajú umelé vláka, ktoré slúžia na spevnenie hracej plochy, naďalej však zostáva zachovaný prírodný rámec ihriska.

Trnava 28. novembra (TASR) - Na Štadióne Antona Malatinského v Trnave začali s realizáciou hybridného trávnika. Už najbližší zápas Fortuna ligy (9. decembra o 14.00 h) s Tatranom Prešov by mal Spartak Trnava odohrať na novom povrchu.

Do súčasného prírodného trávnika sa špeciálnym strojom vtkajú umelé vláka, ktoré slúžia na spevnenie hracej plochy, naďalej však zostáva zachovaný prírodný rámec ihriska. "Vlákna slúžia na zlepšenie šmykovej pevnosti terénu, aby sa nevykopávali trsy trávy počas sklzov a prudkej zmeny pohybov hráčov. Vizuálny efekt trávnika je zároveň krajší," povedal pre internetovú stránku trnavskyhlas.sk športovo-technický riaditeľ City Areny Branislav Kriška.

Podobným spôsobom je riešený napr. trávnik na moskovských Lužnikách, štadióne Besiktasu Istanbul, v anglickom Hulle či v londýnskom Wembley. "Máme nadštandardný štadión prepojený s nákupným centrom. Každý, kto sem príde, vrátane zástupcov japonskej ligy, je príjemne prekvapený, čo tu vyrástlo. Inštaláciou hybridu získava ďalšie body. Dostávame sa na úroveň trávnika, na ktorom boli použité technológie ako na svetoznámom Wembley," uviedol pre trnavskyhlas.sk generálny manažér Spartaka Pavel Hoftych.

Hybridný trávnik v Trnave realizuje firma SISGrass, ktorá má centrálu v Írsku. Investíciu financuje City Arena. Záruka na hybridný trávnik je desať rokov, práce majú dokončiť do budúceho pondelka. Okrem domáceho Spartaka využíva štadión na domáce zápasy aj slovenská reprezentácia, na jeseň tohto roka si tak prešiel zaťažkávajúcou skúškou.