Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Fortunaliga

Spartak Trnava v 11. kole porazil Dunajskú Stredu, Žilinčania s výhrou

Na snímke vpravo hráč Trnavy Yasin Pehlivan a hráč DAC Zsolt Kalmár v zápase 11. kola Fortuna Ligy medzi FC Spartak Trnava a FC DAC 1904 Dunajská Streda v Trnave v sobotu 30. septembra 2017. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Ako dopadli zápasy 11. kola Fortuna ligy.

Trnava 30. septembra (TASR) - V búrlivom prostredí o ktoré sa postarala asi tisícka priaznivcov DAC mali domáci šancu už v 3. min. Prihrávku Pehlivana za obranu poslal Čanturišvili nad bránu. O dve minúty nasledovala kontra do otvorenej trnavskej obrany a Lukič na poslednú chvíľu zabránil zakončeniu Pamboua. V 9. min nebezpečnú strelu Pačindu kryl Vantruba. Úvodné desťminútové obojstranné nadšenie opadlo a hralo sa viac medzi šestnástkami.

Nebezpečnejší hostia ohrozili bránu domácich v 23. min prízemnou strelou Živkoviča, ktorú zneškodnil trnavský gólman. Po polhodine hry išla nad bránu strela Ljubičiča. V závere polčasu mali možnosti aj domáci. Po strele JIrku nasledoval iba rohový kop a v poslednej minúte po centri Čanturišviliho hlavičkoval vedľa Egho. Druhý polčas sa hral v réžii domáceho Spartaka, hlavne od 48. min, kedy hosťujúci Tivkovič videl červenú kartu a po jeho vylúčení sa hostia zatiahli ku vlastnej šestnástke. Domáci mali niekoľko šancí na skórovanie, ale streliť gól sa im dlho nedarilo. V 54. min strelu Vlaska vytlačil Macej na roh.

O štyri minúty neskôr po centri Lukiča hlavičkoval vedľa Egho. V 66. min po centri Čonku z ľavej strany a priťuknutí Čanturišviliho išla tesne vedľa zadovka Egha. V 79. min vytlačil hosťujúci brankár loptu spod brvna po strele Vlaska z asi 30 m. V záverečnej desaťminútovke sa domáci diváci dočkali gólov, keď najskôr v 81. min po rohovom kope skóroval Čanturišvili a o 4 minúty neskôr po úniku gruzínskeho reprezentanta nastrelil Yilmaz najskôr žrď a odrazenú loptu poslal Egfho do siete DAC.

Spartak Trnava - DAC Dunajská Streda 2:0 (0:0)

Góly:
81. Čanturišvili, 85. Egho. Rozhodovali: Kružliak - Hancko, Vorel, ŽK: Vlasko, Čanturišvili, Godál, Egho, Lukič - Vida, Ljubičič, Pačinda, Pambou, Živkovič, Kalmár, ČK: 48. Živkovič (DAC) po druhej ŽK. 5723 divákov.

Zostavy a striedania:

Spartak Trnava
: Vantruba - Lukič, Tóth, Godál, Čonka - Pehlivan (77. Yilmaz), Sloboda - Jirka (67. Brigant), Vlasko (89. Oravec), Čanturišvili - Egho

DAC Dunajská Streda: Macej - Živkovič, Šatka, Huk, Davis - Ljubičič, Simon Pambou - Čmelík (79. Ľupták), Kalmár, Vida (49. Koštrna)- Pačinda (59. Divkovič)

Nestro El Maestro, tréner Spartaka: "Dnes to bol fantastický zápas na pomery slovenskej ligy, aj keď jeden tím chcel vyhrať a druhý hral na 0:0. Súpera sme prehrávali hlavne v druhom polčase, dali sme dva góly a tešíme sa zo zaslúženého víťazstva. Čo sa týka žltých kariet, padlo ich veľa, ale malo ich byť ešte viac. Červená karta na strane DAC padla až v druhom polčase, ale ja som ju videl už v prvom polčase."

Marko Rossi, tréner DAC:
"Začali sme dobre a do 25. minúty sme mali aj nejaké šance. Trnava mala s nami problémy. Potom však začal rozhodca rozdávať žlté karty a s tým som sa ja ešte nikdy nestretol a to som trénoval napríklad v Mexiku a v Nemecku. Futbal je kontaktný šport a pri každom súboji domáci padali, V druhom polčase dostal Živkovič druhú žltú kartu správne, ale prvú dostať nemal. Oslabenie nášmu mužstvu neprospelo."


MŠK Žilina - MFK Zemplín Michalovce 2:1


Majster sa po tretí raz v rade predstavil doma a po tretí raz chcel bodovať naplno. Michalovce však od úvodu odmietli úlohu obetného baránka a z domácimi držali krok. Prvú šancu mal v 3. min. po Špalekovom centri Mráz, ale hlavou nenamieril presne. Gól mohol dať po štvrťhodine hry Špalek, ale vynikajúci center z ľavej strany sám pred bránou spracoval na strelu, ktorá trafila dobre postaveného Kiru. Domáci postupne začali preberať iniciatívu, ale v 22. min. prišiel súboj Regáliho s Vallom v šestnástke MŠK a rozhodca Kráľovič nariadil penaltu, ktorú bezpečne premenil na úvodný gól kapitán hostí Žofčák. Šošoni pridali na aktivite, snažili sa vyrovnať, ale výborný pokus Škvarku tri minúty po góle vytlačil Kira nad a o minútu mieril domáci kapitán mimo troch žrdí. Tlak Žiliny pokračoval, ďalšie príležitosti zahodil Mráz a hoci sa Žilinčania snažili ešte do prestávky skórovať, Kira ostal neprekonaný.

Druhé dejstvo otvorili nádejnou šancou hostia, ale center Regáliho stihol ešte pred jedným z Michalovčanov odvrátiť do bezpečia Hancko. Domáci sa potom snažili centrami na zadnú tyč prekvapiť hosťujúcu obranu, ale Kira kraľoval vo vzduchu a nepustil Žilinčanov k zakončeniu. V 59. min. však domáci predviedli rýchlu akciu, Jánošík poslal loptu do šestnástky, Cociuc ju posunul napravo Špalekovi, a ten už prekonal Kiru. Hostia odolávali tlaku Žiliny, ktorá posilnila útok Otubanjom, ale druhý gól nevedela pridať. V 73. min. ju takmer potrestal Sulley, ktorý sa rútil sám na Volešáka, ale ten dobre vybehol, zmenšil mu strelecký uhol a strelu chytil. Vzápätí mal gól na dosah Otubanjo, ktorý sa dostal v päťke po Špalekovej prihrávke do zakončenia, ale zblízka prestrelil bránu.

Tlak domácich silnel, v 78. min. sa po rohu zahranom na krátko dostala lopta do šestnástky, Hancko ju zle trafil ale zároveň nadvihol pre Kašu, ktorý hlavou poslal svoj tím po prvý raz do vedenia. O dve minúty bolo takmer vyrovnané, keď Regáli našiel Koscelníka, ktorého volej do ľavého rohu vytlačil Volešák na roh. O chvíľu neskôr zase Sulley prudkou strelou z hranice 16-tky mieril iba nad. V 86. min. sa domáci predčasne tešili z gólu, ale Otubanjo ho dosiahol z ofsajdu. Michalovce sa sympaticky až do záveru snažili o vyrovnanie, ale vo finálnej fáze im chýbala aj trošku šťastia, a tak majster aj do tretice vybojoval doma víťazstvo.

MŠK Žilina – MFK Zemplín Michalovce 2:1 (0:1)

Góly:
59. Špalek, 78. Kaša – 23. Žofčák (11 m). Rozhodovali: Kráľovič - Mókoš, Hrmo, ŽK: Mazáň, Kaša - Sulley, Sviarčinskij, 3027 divákov

Zostavy a striedania:

Žilina:
Volešák – Vallo (85. Králik), Kaša, Hancko, Mazáň – Diaz – Cociuc (67. Otubanjo), Škvarka (90. Holúbek) – Špalek, Mráz, Jánošík

Michalovce: Kira – Božok, Carillo, Kavka, Sviarčinskij – Grič – Regáli, Turík (81. Danko), Žofčák, Koscelník – Sulley

Adrián Guľa, tréner Žiliny: „Zápas mal solídnu úroveň aj vďaka hosťom. Veľmi dobre odštartovali zápas, po ich góle sme však prepli na vyšší stupeň a bolo len otázkou času, kedy sa nám podarí streliť gól. Mali sme však nízku produktivitu, chýbali často milimetre na to, aby sme boli gólovejší v prvej časti hry. Mimoriadne cenné je však, že sme otočili sme tretí duel po sebe v priebehu týždňa. Lepšie by bolo vyhrávať vyšším rozdielom, ale aj vydreté víťazstvá, pri ktorých chalani musia siahnuť na dno svojich síl a je tam dramatickosť, ich posúvajú futbalovo vpred. Stál proti nám sympatický súper, ktorý ukázal dobrý výkon, dobrý futbal, nebojácny. Robilo nám to problémy, pretože sme neboli dostatočne agresívni v určitých úsekoch hry.“

Anton Šoltis, tréner Michaloviec: „Videli sme z našej strany solídny výkon a kvalitný zápas. Na súpera sme sa dobre pripravili, dobre sme bránili, hrali sme, čo sme chceli a šli sme do vedenia. Ustáli sme centre Žiliny, dobre sme na ne reagovali. Do druhého polčasu sme upozorňovali hráčov, že súper vystupňuje tlak a hráči musia byť pripravení na centrované lopty. Spravili sme chyby, súper to využil. Potom nám súper ponúkol darček, ktorý sme nevyužili. Také niečo sme ponúkli doma my Dunajskej Strede, a tá to využila. Zápas by sa možno vyvíjal inak, ale nedali sme gól. Súper po štandardke, kde sme spravili opäť chybu, ako už v niekoľkom zápase po sebe strelil druhý gól. Zodpovednosť pri štandardkách je na prvom mieste, hráč si musí držať hráča do konca akcie a zrejme si to budeme musieť zopakovať. V závere sme mali tri strely, ale všetko šlo mimo. Ukázali sme dobrý výkon, predviedli dobrú robotu, ale neboli sme efektívni, a to musíme zmeniť.“


Slovan Bratislava - FC Nitra 1:1


Futbalisti Slovana Bratislava remizovali v sobotňajšom domácom zápase 11. kola Fortuna ligy 2017/2018 s FC Nitra 1:1. "Belasí" majú na druhom mieste tabuľky na lídra z Trnavy stratu päť bodov.

Prvý polčas na riedko zaplnených Pasienkoch veľa futbalovej krásy neponúkol. Domáci začali aktívnejšie a už z prvej vážnejšej situácie skórovali. V 7. minúte sa z pravej strany dostal k lopte Sekulič a peknou prihrávkou našiel v šestnástke voľného Hološka. Ten umiestnenou strelou nedal Hroššovi v bráne hostí šancu. Pre Hološka to bol piaty ligový gól v sezóne. V ďalších fázach sa hral medzišestnástkový futbal bez šancí na oboch stranách. Divákov z letargie prebrala až strela hosťujúceho Kunika v 33. minúte, ale letela nad. Potom to dvakrát skúsil Slovan, ale Holman po prihrávke Čikoša v 37. minúte nezakončil presne a v 42. minúte skončila spolupráca rovnakej dvojice hlavičkou vedľa. V poslednej minúte prvého polčasu ešte napriahol zo strednej vzdialenosti bývalý hráč "belasých" Kóňa, ale tiež nepresne.

Na snímke hráč Slovana Bratislava Filip Hološko (druhý zľava) sa teší so spoluhráčmi po strelení úvodného gólu v zápase 11. kola Fortuna Ligy medzi ŠK Slovan Bratislava a FC Nitra v Bratislave v sobotu 30. septembra 2017.
Foto: TASR/Martin Baumann


Slovan začal druhý polčas dosť nekoncentrovane. V 50. minúte Balajov priamy kop do stredu brány domácemu Greifovi problémy nespôsobil. Obraz hry sa vrátil do koľají z prvého polčasu, Slovan mal viac loptu na kopačkách, ale nevedel nič vymyslieť. Na 2:0 mohol dať po hodine hry Holman, ktorému pekne prihral Rabiu, jeho prízemná strela ale minula pravú tyč. Na druhej strane to skúsil v 74. minúte striedajúci Machovec, ale ani on netrafil priestor troch žrdí. V 77. minúte najprv mohol Sekulič po narážačke rozhodnúť, ale trafil len brankára Hrošša a z následného protiútoku Nitrania tiež nič nevymysleli. V záverečnej desaťminútovke Mareš z priameho kopu trafil len spoluhráča a tak domáci pykali, keď Kóňa v 88. minúte doklepol na zadnej žrdi do siete tečovanú loptu po centri Chovanca. V nadstavenom čase ešte striedajúci Vittek po akcii Savičeviča hlavou loptu do siete nedostal, na druhej strane po rohovom kope ani tiež hlavou hosťujúci Križan a tak sa body delili.

Slovan Bratislava - FC Nitra 1:1 (1:0)

Góly:
7. Hološko - 88. Kóňa, ŽK: Križan (Nitra), rozhodovali: Sedlák - E. Weiss, Žákech, 723 divákov.

zostavy a striedania:

Slovan Bratislava:
Greif – Čikoš, Sekulič, Božikov, Chouchoumis (90. Vittek) – Droppa, Rabiu (84. Savičevič) – Hološko, Holman, Oršula (78. Kubík) - Mareš

FC Nitra: Hroššo – Kuník, Križan, Niba, Chovanec – Šimončič, Kóňa - Charizopulos (67. Fábry), Steinhübel, Valenta (73. Machovec) - Balaj (86. Abrahám)

Ivan Galád, tréner FC Nitra: "Slovan je pre každé mužstvo v lige výzvou. My ju prijali a chceli sme dosiahnuť dobrý výsledok. To sa nám aj podarilo. Môžem prisľúbiť, že aj ďalej budeme pracovať na maximum."

Ivan Vukomanovič, tréner Slovana Bratislava: "Vedeli sme, že to bude ťažký zápas. Snažili sme sa v prvom polčase zatlačiť, čo sa nám podarilo, dali sme gól, ale chceli sme viac. V druhom polčase sme stratili trochu kontrolu. Som sklamaný, ukázali sme, že nám ešte chýba charakter v hre smerom dozadu."


FK Železiarne Podbrezová - FK Senica 1:0


V prvom polčase dominovala na ihrisku Podbrezová, ktorá sa ujala rýchlo vedenia. V desiatej minúte aktívny Leško poslal z ľavej strany center do pokutového územia, kde sa medzi stopérmi presadil hlavou Rendla – 1:0. Hostia pohrozili iba Vaščákom z priameho kopu z asi 25 metrov. Lopta však plachtila vedľa Kuciakovej bránky. Domáci naďalej pokračovali v útočnej hre a vytvorili si niekoľko vyložených šancí. Leško zakončoval z rohu päťky, ale sám pred gólmanom Plachom neuspel. Z väčšej vzdialenosti to vyskúšal dobrou strelou Kopičár a poriadne natiahol senického brankára. Leško potom iba tesne minul priestor žrdí po chybe v defenzíve súpera. Po polhodine hry tento futbalista z priameho kopu neservíroval loptu na hlavu Rendlu, ktorý mieril tesne vedľa. Spolupráca týchto dvoch hráčov mohla priniesť ovocie ešte pred prestávkou ak by Rendla v šestnástke po zaseknutí Podhorina presnejšie zakončoval.

Až po zmene strán Seničania ožili. V úvode druhého dejstva mohli vyrovnať. Z pravej strany totiž putovala dlhá lopta na hlavu Romula a Kuciak musel vytiahnuť bravúrny zákrok. Ďalšiu príležitosť pripravil tomuto futbalistovi striedajúci Kováč, ale senický legionár z prvej z asi 15 metrov nevyslal prudkú strelu, takže gólman Železiarov si poradil. Tieto dve výstrahy zobrali Podbrezovčania vážne a osmelili sa smerom dopredu. Nebezpečná bola dorážka Rendlu, chýbala jej iba lepšia presnosť a neskôr po centri Leška Rendla natiahol dobre nohu, no loptu taktiež poslal vedľa bránky. Leškov center našiel v šestnástke aj Kostelného, ten pre zmenu hlavou mieril mimo žrde. Premárnené príležitostí mohli domácich mrzieť, pretože v 73. minúte zakončoval Šefčík spoza šestnástky volejom presne k žrdi, Kuciak sa poriadne natiahol a podržal svoj tím. V závere sa Seničania k tlaku nedostali, naopak mohli inkasovať. Po pravačke Šefčíka zasahoval Plach a Leško z priameho kopu poslal loptu meter vedľa ľavej žrde.

FK Železiarne Podbrezová – FK Senica 1:0 (1:0)

Gól:
10. Rendla. Rozhodovali: Ziemba – Somoláni, Bednár, ŽK: Leško – Podhorin, Ranko, 1011 divákov

Zostavy a striedania:

Podbrezová:
Kuciak – Turňa, Krivák, Kostelný, Djordjevič – Kopičár, Baéz – Jedinák (62. Blahút), Bernadina (79. M. Mikuš), Leško (90+2 Káčerík) – Rendla

Senica:
Plach – Otrísal, Podhorin, Ranko – Sarpei (58. Richtárech), Krč - Medvedev, Vaščák, Duga (67. Šefčík) - Romulo, F. Ďuriš (46. A. Kováč)

Marek Fabuľa, tréner Podbrezovej: „Vedeli sme, že Senica je húževnatý súper, nepríjemný, na čo sme sa aj pripravili. Už v prvom polčase sme chceli rozhodnúť, no škoda, že okrem gólu sme nepremenili ďalšie tutovky a nezískali tak potrebný pokoj na kopačky. Ten nám potom chýbal v druhom polčase, pretože jednoduchými stratami lôpt sme sa dostávali sami pod tlak, nedokázali sme podržať v pokoji loptu, byť aktívnejší, rozhodnejší. Je to výzva pre nás, aby sme to dokázali zvrátiť a každým zápasom sa zlepšovali. Pripísali sme si veľmi dôležité víťazstvo, máme tri body, s týmto som veľmi spokojný.“

Ladislav Hudec, tréner Senice:
„Hlavne v prvom polčas sme nepodali výkon podľa našich predstáv, ale musím priznať, že sme hrali s piatimi hráčmi po ťažkej viróze. Pred zápasom sa Duga rozhodoval, či nastúpi alebo nie, ďalej Medvedev maródoval, pričom obaja udávajú tempo hry. Šefčík ani nezasiahol od začiatku do zápasu. Všetci išli aspoň cez vôľu, Ďuriš bol tiež slabý v útoku. Nedokázali sme poriadne podržať loptu v prvom polčase. V druhom sa to zlepšilo, ale nemalo sme šťastie, šance na vyrovnanie sme nevyužili. Podbrezová bola lepšia o ten jeden gól, ale mrzí nás, že sme súperovi pomohlo dosiahnuť gól po našej chybe, neudržali sme Rendlu pred bránkou. Keď prehrávame, už naháňame zajaca za chvost. Druhý polčas sa síce naša hra zlepšila, ale žiaľ nemali sme sily, aby sme udržali tempo hry tak ako minule v Dunajskej Strede.“

Andrej Rendla, útočník Podbrezovej, autor jediného gólu v zápase: „Mal som veľa šancí, ale vďakabohu aj za ten jeden gól, i keď som ich mohol dať štyri. Som aspoň rád za výhru. Center od Leška bol geniálny, som rád, že som bol na správnom mieste a skóroval. Potom nám chýbal väčší pokoj, ale i viac síl. Verím, že nám to pôjde lepšie. Zaknihovali sme veľmi dôležité víťazstvo. Mrzí ma iba, že som nepremenil viac šancí. Dúfam, že to nabudúce zmením.“


AS Trenčín - ViOn Zlaté Moravce 3:0


Súboj tabuľkových susedov v úvode stretnutia veľa futbalovej krásy nepriniesol. Domáci sa síce snažili tlačiť pred bránu, ale ich kombinácie stroskotávali ešte pred šestnástkou. ViOn sa zameral na pozornú defenzívu so snahou neurobiť zbytočnú chybu. Konštruktívna akcia smerom dopredu citeľne chýbala. Napokon na prekvapenie divákov hneď prvá šanca skončila gólom. Pohotový center Beridzeho našiel pripraveného Jangu. Hlavička vysokého útočníka zapadla presne k tyči. ViOn mohol odpovedať už o minútu. Nikým nekrytý Záhumenský z voleja však netrafil takmer prázdnu bránu. V 23. min sa spoza veľkého vápna zastreľoval van Haaren. Po pár svetlých minútach sa futbal opäť vrátil do medzišestnástkového priestoru. Domáci mali loptu na kopačkách takmer stále, ale Kováč mohol zostať pokojný.

Chladné počasie hráčov neprebralo k lepším výkonom ani na začiatku druhého polčasu. Hostia od Žitavy po vystriedaní Clebera v ofenzíve omnoho aktívnejší ako pred prestávkou a otvárali sa aj priestory pre Trenčanov. Nepresnosti a nedostatok tvorivosti na oboch stranách tímom znemožňovali vytvoriť si gólové príležitosti. V 70. min sa AS podarilo vyšachovať obranu súpera. Na Kováča sa rútil Paur, ale priestor brány netrafil. O pár minút sa v podobnej situácii ocitol van Haaren. Bol však už príliš blízko na to, aby loptu usmernil do brány. Po následnom rohovom kope gól El Mahdiouiho pre ofsajd neplatil. V 75. min si na priamy kop van Haarena nabehol Janga a hlavou pridal druhý gól Trenčína. O tri minúty pridal tretí gól po individuálnej akcii Beridze. Trenčín si pripísal tretie víťazstvo v rade.

AS Trenčín – ViOn Zlaté Moravce-Vráble 3:0 (1:0)

Góly:
20., 75. Janga, 78. Beridze. Rozhodovali: Smolák – Bobko, Štrbo, ŽK: El Mahdioui - Karlík, Gešnábel, Záhumenský, 1164 divákov

Zostavy a striedania:

Trenčín:
Šemrinec – Čögley, Kleščík, Lawrence, Julien – El Madioui – van Haaren, Ubbink (67. Gong) – Beridze, Janga (83. Čatakovič), Paur (76. Zubairu)

Zlaté Moravce: Kováč – Záhumenský, Nikolič, Dobrotka, Chren (76. Ewerton) – Karlík (53. Cleber), Szymonowicz – Bariš, De Oliveira, Gešnábel (66. Sládek) - Urgela