Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ZSE kúpila firmu prevádzkujúcu paroplynovú elektráreň Malženice

ilustračné foto Foto: TASR

Rozhodnutie o akvizícii vychádza zo strategického významu paroplynovej elektrárne pre celú elektrizačnú sústavu SR.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Spoločnosť Západoslovenská energetika (ZSE) na základe dohody a konzultácií oboch svojich akcionárov kúpila do svojho portfólia 100 % podiel v obchodnej spoločnosti prevádzkujúcej paroplynovú elektráreň Malženice. Uviedla to pre TASR hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová.

Informovala, že tomuto kroku predchádzala investorská analýza (tzv. due dilligence) z pohľadu technických, právnych a finančných aspektov. "V rámci analýzy v elektrárni prebehla v mesiacoch máj a jún 2018 testovacia prevádzka pod dohľadom renomovaných európskych spoločností, ktorá preukázala, že výrobný zdroj je v plnej miere pripravený na plnú prevádzku. Rozhodnutie o akvizícii vychádza zo strategického významu paroplynovej elektrárne pre celú elektrizačnú sústavu SR," priblížila.

"Naša spoločnosť pozorne sleduje vývoj cien komodít na trhoch, momentálne je predčasné vyjadrovať sa ku spôsobu prevádzky elektrárne v budúcnosti. Na stole je niekoľko možností, o ktorých rokujeme s viacerými energetickými hráčmi, keďže Malženice predstavujú vhodný výrobný zdroj na poskytovanie podporných služieb, prípadne bilancovanie portfólia," spresnila.

Elektráreň Malženice je podľa Dobošovej zároveň možné využiť pri zabezpečovaní stability dodávky a celej siete napríklad v súvislosti s expanziou obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a prípadných nepredvídateľných situácií v elektrizačnej sústave či výrobe.

Doplnila, že paroplynová elektráreň Malženice bola uvedená do prevádzky v roku 2010 s inštalovaným výkonom 436 megawatt (MW). Pôvodná výška investície bola 430 miliónov eur, pre nepriaznivé cenové podmienky na trhu bola elektráreň v októbri 2013 zakonzervovaná. Jej technológia bola v prevádzke približne 11.000 hodín, pričom ekonomická životnosť je 200.000 prevádzkových hodín.

Elektráreň je podľa Dobošovej jednou zo špičkových paroplynových elektrární v Európe. Výhodami paroplynovej elektrárne je veľmi flexibilný (rýchly) štart, ktorý je vhodný pre operatívne vyrovnávanie a regulovanie prenosovej sústavy. Vzhľadom na inštalovaný výkon (porovnateľný s blokom jadrovej elektrárne) má tento zdroj jedinečnú pozíciu a význam v rámci energetickej sústavy SR, aj ako tzv. back-up pre jeden blok jadrovej elektrárne. Paroplynová elektráreň je veľmi ekologický zdroj (len tretinová produkcia CO2 v porovnaní s priemernou uhoľnou elektrárňou) s vysokou účinnosťou výroby (až 58 %).