Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Zisk ruského ťažobného gigantu Nornickel klesol takmer o pätinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nornickel je najväčším producentom paládia a rafinovaného niklu na svete.

Moskva 13. februára (TASR) - Ruský ťažobný koncern Nornickel zaznamenal za minulý rok pokles prevádzkového zisku takmer o pätinu. Podpísali sa pod to pokles tržieb a problémy v dodávateľskom reťazci. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ako spoločnosť uviedla, zisk pred úrokmi, daňami, odpismi a amortizáciou (EBITDA) dosiahol v minulom roku 8,7 miliardy USD (8,14 miliardy eur). V porovnaní s rokom 2021 to predstavuje pokles o 17 %. Čistý zisk firmy klesol vlani o 16 % na 5,9 miliardy USD. Naopak, čistý dlh sa zdvojnásobil a dosiahol 9,8 miliardy USD.

Nornickel je najväčším producentom paládia a rafinovaného niklu na svete. Aj keď ho sankcie západných krajín v reakcii na inváziu Ruska na Ukrajinu priamo nezasiahli, aj táto spoločnosť zaznamenala problémy v dovoze potrebných zariadení a vo vývoze svojich produktov do zahraničia.

"Ekonomické sankcie uvalené na Rusko predstavujú riziko pre prevádzku, obchodné aj investičné aktivity firmy," uviedol Nornickel v rámci zverejnenia svojich výsledkov za minulý rok. Zároveň dodal, že vzhľadom na túto situáciu spoločnosť pracuje na rozvoji vzťahov s alternatívnymi klientami.

Už začiatkom roka šéf spoločnosti a jej najväčší akcionár Vladimir Potanin povedal, že po skomplikovaní vzťahov so západnými krajinami začal Nornickel prehlbovať obchodné vzťahy s krajinami ako Čína. Samotný Potanin na sankčnom zozname západných štátov je, priamo sankcionovať Nornickel sa však pre riziko narušenia citlivých trhov obávajú.

(1 EUR = 1,069 USD)