Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk Foxconn, najväčšieho dodávateľa Apple, v 3. kvartáli vzrástol

Taiwanská spoločnosť Foxconn je najväčším zmluvným výrobcom elektroniky na svete. Vyrába pre Apple, ako aj pre Microsoft alebo Hewlett-Packard. Foto: TASR/AP

Foxconn v utorok oznámil, že jeho čistý zisk za tri mesiace do konca septembra stúpol o 18,3 % na 24,9 miliardy nových taiwanských dolárov (709,44 milióna eur).

Taipei 13. novembra (TASR) - Spoločnosť Foxconn Technology Group, výrobca elektroniky a počítačových súčiastok, ktorej najväčším klientom je americký koncern Apple, zaznamenala v 3. kvartáli nárast zisku, ale menší, ako jej predpovedali analytici.

Foxconn, známy oficiálne ako Hon Hai Precision Industry Co., v utorok oznámil, že jeho čistý zisk za tri mesiace do konca septembra stúpol o 18,3 % na 24,9 miliardy nových taiwanských dolárov (709,44 milióna eur). Analytici, ktorých oslovila agentúra FactSet mu však predpovedali zisk 29,3 miliardy TWD.

A za nárast zisku v uplynulom kvartáli vďačí nižšiemu porovnávaciemu základu, keďže vlani v 3. kvartáli príjmy spoločnosti Foxconn negatívne ovplyvnilo meškanie výroby iPhonu X od Apple.

Tržby taiwanskej firmy v 3. štvrťroku vzrástli o 27,5 % na 1,38 bilióna TWD z 1,08 bilióna TWD vlani.

Analytici firme predpovedajú, že jej tržby v tomto 4. štvrťroku pravdepodobne podporia dodávky komponentov pre iPhone XS a iPhone XS Max, ktoré sa začali predávať koncom septembra.

Ale neistota ohľadne ďalšieho vývoja pretrváva. Niektorí dodávatelia totiž uviedli, že Apple znížil svoju počiatočnú prognózu produkcie pre iPhone XR v najbližších mesiacoch. A ekonómovia očakávajú, že zníži aj plánované prognózy produkcie iPhone XS a XS Max.

Hodnota akcií spoločnosti Apple začiatkom tohto týždňa klesla po tom, ako dvaja kľúčoví dodávatelia pre výrobu iPhonov, Japan Display a Lumentum Holdings znížili svoje prognózy tržieb v nasledujúcich mesiacoch. Ani jedna z firiem pritom nespomenula Apple.

(1 EUR = 35,098 TWD)