Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Zisk Allianzu v 4. kvartáli klesol o 22 %

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za celý minulý rok vykázal Allianz prevádzkový zisk 11,1 miliardy eur.

Frankfurt nad Mohanom 16. februára (TASR) - Nemecká poisťovňa Allianz, najväčšia v Európe, v piatok oznámila, že jej čistý zisk v poslednom kvartáli minulého roka klesol, a to o dvojciferné číslo. Dôvodom boli jednorazové náklady v súvislosti so zmenami daňového systému v USA, vyššie výdavky na prírodné katastrofy a oslabenie dolára.

Konkrétne, čistý zisk Allianzu sa za tri mesiace do konca decembra znížil o 22 % na 1,43 miliardy eur. Analytici predpovedali poisťovni čistý zisk vo výške 1,59 miliardy eur.

Prevádzkový zisk v 4. kvartáli 2017 klesol na 2,76 miliardy eur z 3 miliárd eur rok predtým. A tržby vzrástli o 5,6 % na 31,7 miliardy eur.

Poisťovací koncern uviedol, že pokles zisku bol spôsobený hlavne jednorazovými poplatkami, napríklad poplatkom vo výške 135 miliónov eur na daňovú reformou v USA a 210 miliónov eur v súvislosti s predajom Oldenburgische Landesbank.

Za celý minulý rok vykázal Allianz prevádzkový zisk 11,1 miliardy eur. Tento výsledok sa takmer zhoduje s odhadmi analytikov, ktorí očakávali zisk vo výške 11,04 miliardy eur.

"Skupina splnila svoje výkonnostné ciele, udržala mimoriadnu úroveň kapitálovej sily a vrátila akcionárom 3 miliardy eur prostredníctvom spätného odkúpenia akcií v roku 2017," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Allianz Oliver Bäte. "Allianz urobil tiež dôležité strategické kroky," dodal.

V minulom roku museli poisťovatelia vyplatiť rekordné pohľadávky vo výške približne 135 miliárd USD (108,06 miliardy eur), najčastejšie za škody spôsobené hurikánmi, zemetraseniami a požiarmi v Severnej Amerike.

Séria prírodných katastrof tvrdo zasiahla poisťovací sektor, ktorý už zápasí s mnohými problémami, napríklad s nízkymi úrokovými sadzbami a veľkým konkurenčným tlakom, čo núti firmy v tomto odvetví znižovať ceny svojich služieb.

No aj napriek problémom predstavenstvo spoločnosti Allianz navrhlo zvýšiť dividendu za minulý rok na 8 eur na akciu, čo je o 5,3 % viac ako 7,60 eur/akcia za rok 2016.

(1 EUR = 1,2493 USD)