Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Záujem o Slovensko by mal rásť aj počas tohtoročnej zimnej sezóny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Úspech tohtoročnej zimy predpovedá aj tá vlaňajšia, keďže zimná sezóna 2016/2017 bola zatiaľ najlepšia v histórii Slovenska.

Bratislava 8. decembra (TASR) – Tohtoročná zimná sezóna na Slovensku by mala byť úspešná. Predpokladá to Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR, podľa ktorého tomu nasvedčuje nielen priaznivá situácia na trhu cestovného ruchu, ale aj informácie z regiónov. Poskytovatelia služieb hlásia vysoký záujem ľudí o zimné pobyty, a to najmä počas Vianoc a Silvestra. Návštevnosť však môžu ovplyvniť klimatické a poveternostné podmienky.

"V posledných rokoch sa u nás turizmu darí a po minuloročnej rekordnej návštevnosti záujem o Slovensko rastie aj v tomto roku,"
priblížila pre TASR hovorkyňa MDV Karolína Ducká. Veľmi dobrú návštevnosť odhaduje ministerstvo dopravy najmä na základe údajov z prvých troch kvartálov tohto roka. Podľa nich prišlo na Slovensko v danom období o 311.000 viac návštevníkov ako vlani, čo predstavuje nárast o 8 %.

"Nastúpený trend nasvedčuje tomu, že nielen hlavná letná sezóna, ale aj tohtoročná zimná sezóny by mala byť úspešná. Návštevníci by mohli aj počas zimných mesiacov vo väčšej miere vyhľadávať Slovensko ako atraktívnu destináciu pre trávenie svojho voľného času,"
predpokladá Ducká.

Úspech tohtoročnej zimy predpovedá aj tá vlaňajšia, keďže zimná sezóna 2016/2017 bola zatiaľ najlepšia v histórii Slovenska. "Počet návštevníkov ubytovacích zariadení cestovného ruchu počas zimných mesiacov prekročil vlani hranicu 1 milión hostí," priblížila Ducká s tým, že na zatraktívňovaní Slovenska ako cieľovej destinácie pre turistov sa podieľalo viac ako 90.000 subjektov z oblasti cestovného ruchu na Slovensku.

Zatiaľ najhoršiu zimnú sezónu za posledné roky Slovensko zaznamenalo počas obdobia svetovej hospodárskej a finančnej krízy, konkrétne v sezóne 2009/2010. "V tom čase sa návštevnosť počas zimných mesiacov pohybovala na hranici približne 0,68 milióna hostí," dodala Ducká.

Zimnú sezónu 2017/2018 napriek priaznivým vyhliadkam môžu ovplyvniť aj klimatické a poveternostné podmienky, od ktorých závisí vykonávanie zimných športov ako lyžovanie, skialpinizmus či sánkovanie.