Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť v USA v novembri vzrástli, nezamestnanosť stagnovala

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Piatkové údaje uzavreli solídny rok pre americký trh práce, aj keď voliči majú obavy z vývoja ekonomiky pred novembrovými prezidentskými voľbami.

Washington 5. januára (TASR) - V USA pribudlo v decembri 2023 viac nových pracovných miest, ako ekonómovia odhadovali, miera nezamestnanosti pritom stagnovala a mzdy vzrástli. Ukázali to v piatok údaje amerického ministerstva práce. TASR o tom informuje na základe správ AFP a portálu RTTNews.

Podľa najnovších údajov ekonomika USA bez poľnohospodárskeho sektora vytvorila v decembri 216.000 pracovných miest. Analytici pritom očakávali spomalenie tempa prírastku nových zamestnancov na 170.000 z pôvodných 199.000 v novembri pri rýchlom odhade.

Ministerstvo v piatok informovalo tiež, že miera nezamestnanosti v USA zostala v decembri na novembrovej úrovni 3,7 %, zatiaľ čo ekonómovia očakávali, že stúpne na 3,8 %.

Priemerný hodinový zárobok zamestnancov súkromných nepoľnohospodárskych firiem pritom medzimesačne stúpol o 0,4 % na 34,27 USD (31,29 eura) v decembri 2023, rovnako ako v predchádzajúcom mesiaci. Tempo jeho rastu prekonalo odhady analytikov, ktorí očakávali, že dosiahne 0,3 %.

V porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka sa priemerný hodinový zárobok v decembri 2023 zvýšil o 4,1 %.

Piatkové údaje uzavreli solídny rok pre americký trh práce, aj keď voliči majú obavy z vývoja ekonomiky pred novembrovými prezidentskými voľbami.

USA majú nízku mieru nezamestnanosti a solídny rast pracovných nových miest aj napriek vysokým úrokovým sadzbám Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý od polovice roka 2022 agresívne dvíhal úroky, aby zmiernil dopyt a skrotil infláciu.

(1 EUR = 1,0953 USD)