Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Za vlády Radičovej pribudlo 50-tisíc pracovných miest, tvrdí Mihál

Foto: TASR/Martin Baumann

"Za vlády Ivety Radičovej doteraz pribudlo 50.000 pracujúcich ľudí. Je faktom, že na druhej strane narástol aj počet nezamestnaných, ale bolo ich menej ako za vlády Fica," konštatoval Mihál.

Bratislava 8. marca (TASR) – Na Slovensku pribudlo doteraz počas vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) 50.000 pracujúcich ľudí. Uviedol to minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (SaS) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, kde spolu s generálnym riaditeľom Ústredia práce Ivanom Jurášom hovorili o posledných číslach Štatistického úradu (ŠÚ) SR o vývoji zamestnanosti.

"Za vlády Ivety Radičovej doteraz pribudlo 50.000 pracujúcich ľudí. Je faktom, že na druhej strane narástol aj počet nezamestnaných, ale bolo ich omnoho menej ako za vlády Roberta Fica (Smer-SD)," konštatoval Mihál. Kým počas vlády R. Fica v čase krízy od roku 2008 do júna 2010 pribudlo podľa neho 140.000 nezamestnaných, za vlády I. Radičovej 30.000.

O tom, že na Slovensku rastie zamestnanosť, hovoria podľa ministra práce aj posledné čísla ŠÚ SR. "Medziročne pribudlo v roku 2011 na Slovensku 34.000 pracujúcich osôb, čiže zamestnanosť sa medziročne zvýšila o 1,5 %," informoval Mihál. Doteraz boli totiž podľa neho dostupné údaje len za tri štvrťroky minulého roka. Rast zamestnanosti však najnovšie potvrdili aj údaje za posledný štvrťrok 2011. Ten pritom býva vždy kritický a počet pracujúcich klesá. Je to spôsobené najmä sezónnosťou, teda zimným obdobím a prirodzeným úbytkom práce. Dôvod, prečo sa aj napriek tomu na Slovensku zamestnanosť zvýšila, treba podľa Mihála hľadať v príchode investorov a prijímaní nových ľudí.

Koľko konkrétne jednotlivé opatrenia, ktoré vláda zaviedla, vytvorili nových miest, je však podľa ministra ťažké povedať. "Zlepšovanie podnikateľského prostredia, zmena Zákonníka práce a celková lepšia klíma v prospech podnikania prispeli k tomu, aby mnohé firmy, ktoré zvažovali, kde otvoria nové prevádzky, ich otvorili tu na Slovensku," povedal.

Podľa Juráša majú pritom pracovné miesta vytvárať predovšetkým podnikatelia, teda súkromná sféra, a nie štát. Ten by tak však mal robiť najmä v sociálnej oblasti alebo napríklad zamestnávať dlhodobo nezamestnaných, ktorí si ťažko hľadajú prácu. Na to majú slúžiť projekty ako Program revitalizácie krajiny, ktorý vytvára pracovné miesta vo verejno-prospešnej oblasti, ako sú protipovodňové opatrenia, alebo tiež Program obnovy kultúrneho dedičstva, v rámci ktorého sa pomocou nezamestnaných rekonštruujú hrady na Slovensku.