Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Z fondu na odstavenie V1 sa vyčerpalo 170 miliónov eur

Precvičenie a preverenie vzájomných väzieb, pripravenosti a reakcie krízových štábov na všetkých stupňoch riadenia je cieľom cvičenia simulovanej havárie jadrového zariadenia v atómovej elektrárni Bohunice V2. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Z medzinárodného fondu na odstavenie reaktora V1 v Jaslovských Bohuniciach BIDSF sa do konca októbra vyčerpalo takmer 170 miliónov eur.

18. decembra (TASR) - Z Medzinárodného podporného fondu na odstavenie reaktora jadrovej elektrárne (JE) V1 v Jaslovských Bohuniciach (BIDSF - Bohunice International Decommissioning Support Fund) bolo doteraz alokovaných 464,03 milióna eur, pričom sa uzavrelo 20 grantových dohôd.

"Čerpanie finančných prostriedkov zo zdrojov fondu BIDSF k 31. októbru 2012 dosiahlo výšku 169,84 milióna eur," vyplýva ďalej zo Správy Ministerstva hospodárstva (MH) SR o činnosti Medzinárodného podporného fondu na odstavenie JE V1 v Jaslovských Bohuniciach, ktorú má na stredajšej (19. 12.) schôdzi prerokovať vláda SR.

MH SR totiž plní v zmysle rámcovej dohody medzi SR a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj úlohu generálneho dohľadu a koordinácie v procese riadenia vyraďovania JE V1 Jaslovské Bohunice.

Materiál rezortu hospodárstva poskytuje nielen informáciu o činnosti fondu BIDSF v roku 2012, ale zameraný je aj na informácie o Programe pomoci pri vyraďovaní JE zariadení, o Monitorovacom výbore rámca financovania projektov udržateľnej energie (SLOVSEFF) a o aktivitách Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS), a. s., Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS), a. s., a Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA).