Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

J.WEIDMANN: ECB nemôže držať úrokové sadzby nízko príliš dlho

Na snímke Európska centrálna banka vo Frankfurte. Foto: TASR/AP

ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvoma percentami.

Frankfurt nad Mohanom 12. októbra (TASR) - Európska centrálna banka (ECB) by nemala držať úrokové sadzby na nízkej úrovni príliš dlho, uviedol šéf Bundesbank Jens Weidmann. ECB by podľa neho mala rýchle sprísniť menovú politiku počas obdobia rastu ekonomiky.

Obdobie nízkych úrokových sadzieb by "nemalo trvať dlho a v časoch rastu je potrebné pritiahnuť opraty menovej politiky rýchlo a dôsledne," povedal Weidmann v rozhovore pre WirtschaftsWoche.

Ekonomický vývoj v eurozóne sa aktuálne nachádza vo fáze expanzie. "Očakávame, že vyťaženosť kapacít stúpne a cenové tlaky sa zvýšia. To otvára vyhliadky na normalizáciu menovej politiky," uviedol guvernér nemeckej centrálnej banky. "Ak sa zvýšia cenové tlaky, musíme sprísniť menovú politiku. A nemôžeme pritom brať ohľady na dlhové záťaže štátov." Weidmann tiež upozornil, že ECB nebude mať priestor na manévrovanie, keď príde k poklesu ekonomiky.

Weidmann očakáva, že tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa dostane k inflačnému cieľu ECB. Aktuálne sa síce ešte pohybuje pod cieľom ECB, dôvodom sú však podľa neho dočasné faktory, ako je znižovanie dlhov vlád, firiem a domácností. Weidmann tiež nesúhlasí so znížením inflačného cieľa. "Ak zmeníme inflačný cieľ, hrozí, že cenové očakávania zostanú neukotvené, čo nám ako centrálnej banke ešte viac skomplikuje život. Poškodilo by to našu dôveryhodnosť."

ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvoma percentami.

M.DRAGHI: ECB začne zvyšovať sadzby až po ukončení programu nákupu dlhopisov


Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi dnes zdôraznil poradie, v ktorom bude banka ukončovať stimuly a dal jasne najavo, že úrokové sadzby sa začnú zvyšovať až po ukončení programu nákupu aktív.

Rada guvernérov ECB vo svojich vyhláseniach po rokovaniach o nastavení menovej politiky opakovane uvádza, že úrokové sadzby porastú až dlho po tom, ako sa ukončí program nákupu aktív. Tieto vyjadrenia sú podľa Draghiho veľmi dôležité na ukotvenie očakávaní týkajúcich sa vývoja úrokových sadzieb. ECB naposledy po septembrovom stretnutí Rady guvernérov potvrdila, že úrokové sadzby zostanú na aktuálnej úrovni ešte dlho po skončení programu kvantitatívneho uvoľňovania. Banka sa týmto spôsobom snaží pripraviť aktérov na finančných trhoch, že kľúčový úrok sa nezvýši pred ukončením programu.

Šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann dnes varoval, že úrokové sadzby nesmú zostať nízko príliš dlhý čas. ECB by podľa neho mala využiť obdobie expanzie ekonomiky na rýchle sprísnenie menovej politiky.

Kľúčový úrok v eurozóne sa aktuálne nachádza na úrovni 0 %. ECB a jednotlivé centrálne banky krajín eurozóny okrem toho od marca 2015 vo veľkom štýle nakupujú štátne dlhopisy a ďalšie cenné papiere. Program nákupu aktív by mal trvať ešte minimálne do konca decembra a potom by jeho celková hodnota dosiahla 2,3 bilióna eur. Experti očakávajú, že Rada guvernérov na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 26. októbra rozhodne o predĺžení programu a znížení mesačného objemu nákupov.