Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Vývoz ropy z Iránu klesá, skladujú stále viac ropy na súši aj na mori

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa zdrojov z ropného sektora, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters, export ropy z Iránu klesol v priebehu mája na 500.000 barelov denne.

Londýn 25. mája (TASR) - Vývoz ropy z Iránu v dôsledku amerických sankcií ďalej klesá, čo Teherán núti v stále väčšej miere uskladňovať ropu na súši aj na mori, dokiaľ nenájde odberateľov. Irán totiž potrebuje udržať prevádzku ťažobných zariadení v chode, keďže neskoršie opätovné sprevádzkovanie odstavených ložísk je zložité a finančne nákladné.

Podľa zdrojov z ropného sektora, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters, export ropy z Iránu klesol v priebehu mája na 500.000 barelov denne, prípadne menej (1 barel = 159 litrov). V apríli sa objem vývozu pohyboval pod hranicou 1 milióna barelov denne.

Takýto vývoj zvyšuje objem suroviny, ktorú musí Teherán uskladniť. Údaje zo spoločnosti Kayrros sledujúcej toky ropy ukázali, že v týchto dňoch mal Irán na súši uskladnené zásoby v objeme 46,1 milióna barelov. To je najvyšší objem uskladnených zásob od polovice januára.

Platforma MarineTraffic, ktorá lokalizuje a sleduje dráhu plavidiel na základe automatického identifikačného systému (AIS), zasa odhaduje, že Irán v súčasnosti využíva na uskladňovanie ropy asi 16 tankerov. Podľa MarineTraffic je v nich uskladnených zhruba 20 miliónov barelov ropy.

Na porovnanie, v marci využíval Irán podľa odhadov MarineTraffic na uskladnenie ropy 12 tankerov. V nich sa nachádzalo minimálne 13 miliónov barelov suroviny.