Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Vývoj ekonomiky eurozóny je sklamaním, priznal šéf ECB

Mario Draghi, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf ECB, Mario Draghi, uviedol, že stále sú potrebné výrazné monetárne stimuly.

Štrasburg 15. januára (TASR) - Ekonomika eurozóny sa spomaľuje viac, než sa očakávalo, a stále potrebuje výraznú podporu od Európskej centrálnej banky (ECB), uviedol jej šéf Mario Draghi.

Investori posunuli svoje očakávania, kedy ECB prvýkrát od roku 2011 zvýši úrokové sadzby. Dôvodom je spomalenie ekonomiky eurozóny aj zvyšku sveta, čoho príčinou je slabšia aktivita v Číne a obchodné spory medzi Pekingom a Washingtonom.

Draghi pred Európskym parlamentom v Štrasburgu priznal, že vývoj ekonomiky je sklamaním. "Stále sú potrebné výrazné monetárne stimuly, aby podporili ďalšie zvýšenie domácich cenových tlakov a základné inflačné trendy v strednodobom horizonte," uviedol Draghi.

Podľa Draghiho ekonomika eurozóny nesmeruje do recesie, ale jej oslabovanie môže byť dlhšie, než sa predpokladalo. "Je to spomalenie, ktoré nesmeruje k recesii, ale môže trvať dlhšie, než sa očakávalo."

ECB prisľúbila, že ponechá úrokové sadzby na rekordných minimách prinajmenšom do konca leta. Investori aktuálne nepočítajú s nárastom sadzieb do roku 2020.