Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vyhlásenia šéfa ECB o podpore eura udržali cenu Brentu

Foto: TASR/AP

Svetové komodity - ropa

Singapur 27. júla (TASR) - Cena ropy Brent sa udržala nad úrovňou 105 USD za barel (159 litrov), keď trhy podporil prísľub prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB), že banka urobí všetko na záchranu eura, ako aj nádej, že americká centrálna banka Fed by mohla pristúpiť k ďalším stimulom na podporu ekonomiky.

Napriek tomu cena severomorskej ropy smeruje v dôsledku vývoja počas týždňa k najväčšiemu týždennému poklesu za viac než mesiac.

Prezident ECB Mario Draghi vo štvrtok (26. 7.) na konferencii v Londýne v reakcii na rast úrokov z talianskych dlhopisov vyhlásil, že ECB urobí všetko preto, aby zabránila kolapsu eurozóny. Podľa analytikov to môže naznačovať obnovenie programu nákupu dlhopisov.

"Je to dôležité vyhlásenie, ktoré banke kúpilo určitý čas," povedal Ric Spooner, hlavný analytik v spoločnosti CMC Markets.

Cena severomorskej ropy Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla do 6.30 h SELČ o 39 centov na 105,65 USD (86,17 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI sa zvýšila o 22 centov na 89,61 USD/barel. V oboch prípadoch však cena ropy smeruje k najväčšiemu týždennému prepadu za viac ako mesiac.