Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vo veľkoobchodoch je podľa zväzu včelárov 50 percent falošného medu

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Čo sa týka predaja pri cestách, tak to je veľkopredaj niečoho, čo sa na med iba podobá, uviedol predseda Slovenského zväzu včelárov Ľudovít Gál.

Bratislava 29. júna (TASR) - Slovenský med je podľa predsedu Slovenského zväzu včelárov (SZV) Ľudovíta Gála na svetovej špičke kvality a v medovine je SR svetovou veľmocou.

"Avšak dovolím si tvrdiť, že v našich veľkoobchodoch je 50 % falošného medu. A čo sa týka predaja pri cestách, tak to je veľkopredaj niečoho, čo sa na med iba podobá," uviedol Gál na dnešnom stretnutí so šéfom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomírom Jahnátkom (nominant Smeru-SD).

V diskusii prerokovali aj mnohé problémy včelárov, od legislatívnych, ktoré neriešia dostatočnú ochranu včiel pred chemickými postrekmi, cez choroby včiel, až po dovoz umelého medu, predaj medu cez obchodné reťazce, ambulantný predaj pri cestách či rozdrobenosť zástupcov včelárskej obce.

"Samozrejme si uvedomujem dôležitosť včelstiev a to nielen na výrobu medu, ale predovšetkým pri opeľovaní. Sme pripravení vám pomôcť, pripravíme a urobíme legislatívne zmeny aj pre včelárov. Nebude to zo dňa na deň, ale už máme pripravené zmeny, ktoré pomôžu aj vám," zdôraznil na rokovaní Jahnátek.

"Robíme na novelizácii zákona o potravinách, pritvrdíme podmienky pre obchodné reťazce tak, aby sme chránili domácich dodávateľov a podporili výrobcov. Radikálne zvyšujeme kontroly, nonstop sú v teréne naši ľudia, veterinári, policajti, aby sme predovšetkým obmedzili nelegálny dovoz nekvalitných potravín," dodal šéf MPRV SR.