Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Odevná firma vo Svidníku plánuje prepustiť viac ako sto ľudí

Na snímke budova firmy I.C.A. s.r.o. vo Svidníku. Svidník, 20. februára 2019. Foto: TASR - Maroš Černý

Majiteľ spoločnosti chce podľa jeho slov šitie realizovať v Srbsku, kde už určitý čas aj funguje.

Svidník 20. februára (TASR) – Svidnícka spoločnosť I.C.A., s. r. o., plánuje prepustiť 103 zamestnancov. Dôvodom je presun časti výroby do Srbska. V odevnej fabrike s talianskou majetkovou účasťou tak ostane pracovať 34 ľudí.

"Predvčerom, 18. februára, Odborový zväz (OZ) KOVO prerokoval informáciu o hromadnom prepúšťaní v tejto firme. Konkrétne ide o presun časti výroby a rozšírenie kooperačných aktivít do zahraničia, keď 75 % pracovných miest z celkového počtu sa bude rušiť. Pôjde o 103 pracovných miest, ktoré sa zrušia z celkového počtu 137. Zostane tu kooperácia, žehliareň a striháreň. Znamená to, že firma naďalej bude pokračovať, vo Svidníku nekončí, avšak so zníženým stavom zamestnancov," uviedol na stredajšom brífingu pre novinárov člen predsedníctva OZ KOVO Jozef Balica.



Majiteľ chce podľa jeho slov šitie realizovať v Srbsku, kde už určitý čas aj funguje. "S tým, že budú kooperovať pri šití zamestnanci, ktorí tu zostávajú, či už ako rezači alebo žehliči," vysvetlil Balica.

Ako ďalej uviedol, oznámením hromadného prepúšťania odborárom si zamestnávateľ splnil svoju povinnosť podľa Zákonníka práce. "Po tejto informácii bude informovať aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bardejove, ktorý má na starosti okres Svidník. Mesiac na to sa začnú rozväzovať pracovné pomery. Tie môžu byť rozväzované a ukončované dvoma spôsobmi. Prvý spôsob je rozväzovanie a ukončenie pracovného pomeru výpoveďou, druhý je dohodou. Výpoveďou znamená, že bude plynúť výpovedná lehota, v tomto prípade najskôr od 1. apríla. Dohodou môžu zamestnanci odísť aj skôr," doplnil Balica s tým, že priemerná mzda vo firme je v rozmedzí od 500 eur do 600 eur v hrubom.



Zamestnancov Balica informoval o tom, na čo majú po rozviazaní pracovného pomeru nárok. V okrese Svidník je podľa neho 2035 evidovaných nezamestnaných, evidencia 100 ľudí na úrade práce zvýši nezamestnanosť o pol percenta.

"Našou snahou tu nie je nejakým spôsobom kritizovať zamestnávateľa tohto alebo ktoréhokoľvek iného. Ide nám o to, aby sa aj do tejto časti republiky dostali zamestnávatelia s pridanou hodnotou, ktorí vytvoria také podmienky, ktoré zabezpečia naozaj dôstojný zárobok pre zamestnancov a zamestnankyne v tomto regióne," dodal člen predsedníctva OZ KOVO Ján Šlauka a vyzval samosprávy, VÚC, ako aj vládu, aby vytvorili podmienky pre možnosti podnikania takýchto firiem.

"Nie s radosťou oznamujeme, že ukončujeme dôležitú časť výroby v našej spoločnosti. Je to hlavne z dôvodu každoročného zvyšovania nákladov, ktoré naše tržby nie sú schopné vykryť. Robiť biznis s dosahovaním negativných výsledkov nie je prijatelné, a preto hľadáme riešenia, aby sme vykazovali zisky tak, ako každá iná súkromná spoločnosť," zdôvodnil rozodnutie spoločnosti I.C.A. jej konateľ Stefano Vanzan.