Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Vláda zriadila novú Radu pre rozvoj zamestnanosti

Na archívnej snímke Robert Fico. Foto: TASR/Úrad vlády SR

Rada bude mať na starosti niekoľko oblastí. Jej povinnosťou bude monitorovanie aktuálneho stavu trhu práce a služieb zamestnanosti.

Bratislava 21. februára (TASR) - Kabinet Roberta Fica (Smer-SD) má nový poradný orgán. Návrh na zriadenie Rady vlády pre rozvoj zamestnanosti z dielne ministerstva práce schválila v stredu vláda.

Rada bude mať na starosti niekoľko oblastí. Jej povinnosťou bude monitorovanie aktuálneho stavu trhu práce a služieb zamestnanosti. Príslušným ministrom má dávať odporúčania na preskúmanie príčin ovplyvňujúcich aktuálny stav trhu práce, pričom jej úlohou má byť aj navrhovanie opatrení, ktoré majú zvýšiť úroveň kvalifikovanej pracovnej sily a odstraňovať dôvody jej nedostatku.

Úlohou rady bude aj koordinácia rezortných politík pri rozvoji zamestnanosti s dôrazom na zosúladenie vzdelávania s potrebami trhu práce a prijímanie opatrení na posilnenie koordinácie v tejto oblasti. Rada sa bude vyjadrovať aj k prognózam vývoja na trhu práce a navrhovať opatrenia na ich zlepšenie.

Tento poradný a koordinačný orgán bude mať na starosti aj stanoviská k štruktúre, obsahu a cieľovým skupinám národných a dopytových projektov pre oblasť vzdelávania a prípravy pre trh práce, tiež má vytvárať dočasné pracovné skupiny na riešenie úloh týkajúcich sa rozvoja zamestnanosti.

Rada sa skladá z 15 členov, ktorých bude vymenovávať a odvolávať vláda. Na jej čele stojí predseda. Piati členovia - štátni tajomníci - budú do funkcie vymenovaní na návrh ministra práce, hospodárstva, školstva, vnútra a zahraničných vecí. Bude mať tiež štyroch členov za zamestnávateľské organizácie, troch za odborové združenia, členom rady bude aj splnomocnenec vlády pre rómske komunity a jeden odborník pôsobiaci v oblasti zamestnanosti.

Rokovanie rady sa bude konať najmenej raz za dva mesiace, pričom má úzko spolupracovať s Hospodárskou a sociálnou radou, Radou solidarity a rozvoja, ako aj Radou vlády pre odborné vzdelávanie a prípravu. Výdavky spojené s činnosťou rady sa uhrádzajú z rozpočtovej kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.