Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Vláda odsúhlasila pôžičku 700 mil. eur na dostavbu atómovej elektrárne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Firma Enel poskytne tento úver ako akcionársku pôžičku a Slovenská republika prípadné svoje pohľadávky, ktoré má alebo jej v budúcnosti vzniknú, dá tiež na úroveň akcionárskeho úveru.

Bratislava 11. júla (TASR) - Vláda súhlasila s akcionárskou pôžičkou vo výške 700 miliónov eur pre Slovenské elektrárne (SE) na dostavbu tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce (EMO34) od talianskej spoločnosti Enel. Informoval o tom po stredajšom rokovaní vládneho kabinetu šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD). Materiál "Informácia o aktuálnom stave projektu dostavby EMO34 a finančnej situácii v spoločnosti Slovenské elektrárne," schvaľovala vláda ako tzv. vyhradený.

"Áno, vláda schválila akcionársky úver zo strany spoločnosti Enel do Slovenských elektrární s tým, že Enel poskytne tento úver ako akcionársku pôžičku a Slovenská republika prípadné svoje pohľadávky, ktoré má alebo jej v budúcnosti vzniknú, dá tiež na úroveň akcionárskeho úveru. Takže Enel žiadal, aby sme si neuplatňovali tieto pohľadávky na úkor ním poskytovaných peňazí," priblížil minister hospodárstva.

O tom, že spoločnosť Enel poskytne z vlastných zdrojov akcionársku pôžičku pre SE vo výške 700 miliónov eur, ktorá bude použitá na pokrytie nákladov na výstavbu tretieho a štvrtého bloku Elektrárne Mochovce, informoval premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) počas kontrolného dňa v Mochovciach v utorok 10. júla.

"Nejde o navýšenie rozpočtu, ten je stanovený na 5,4 miliardy eur. Z tejto sumy je už 4,9 miliardy eur zazmluvnených a viac ako 4,5 miliardy eur už aj vyplatených," povedal premiér.

Vláda v marci 2017 súhlasila s zvýšením rozpočtu zo 4,6 miliardy eur na 5,4 miliardy eur s podmienkou, že väčšinový akcionár zabezpečí financovanie dostavby tretieho a štvrtého bloku z vlastných zdrojov. "Zajtra (streda 11.7.) by sme mali poskytnutie pôžičky Slovenským elektrárňam schvaľovať na vláde s tým, že prípadné pohľadávky z Gabčíkova, ktoré by mohli vzniknúť zo súdnych sporov, ktoré vedie Slovenská republika voči Slovenským elektrárňam, budú uplatňované neskôr, teda budú na tej úrovni, ako by to bol tiež akcionársky úver," povedal 10. júla v Mochovciach Žiga.

Elektráreň v Mochovciach mala byť pôvodne spustená už v roku 2012, počítalo sa s rozpočtom 2,8 miliardy eur. Termíny sa postupne odďaľovali, rozpočet sa zvyšoval. Mimoriadne valné zhromaždenie v marci minulého roka schválilo strategický plán na roky 2017 až 2021, ktorého súčasťou je dostavba tretieho a štvrtého bloku elektrárne v Mochovciach vo výške 5,4 miliardy eur.

Predseda vlády počas kontrolného dňa avizoval, že na jeseň tohto roka sa spoločne s ministrom hospodárstva do Mochoviec vrátia. "Budeme detailne kontrolovať dodržiavanie harmonogramu, aby sme neboli svedkami ďalšieho posúvania termínov, ako tomu bolo posledné roky. Ak k nim bude dochádzať, budeme s ministrom hľadať spôsoby riešenia problému vrátane vyvodenia konkrétnych personálnych dôsledkov voči tým, čo stavbu zdržiavajú," povedal Pellegrini.