Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Vláda podľa KDH berie slovenským bankám a dáva španielskym

Miloš Moravčík Foto: TASR

Podpredseda KDHpre verejné financie Miloš Moravčíkpripomenul, že vláda len v stredu (25.6.) schválila poskytnutie peňazí z dočasného eurovalu na ozdravenie španielskych bánk.

Bratislava 26. júla (TASR) - Slovenská vláda sa podľa opozičného KDH nepochopiteľne stará o zahraničné banky a škodí tým našim.

"Cez zvýšenie bankového odvodu, ktoré schválil parlament, chce ročne od slovenských bánk vytiahnuť navyše 100 miliónov eur," upozornil podpredseda kresťanských demokratov pre verejné financie Miloš Moravčík.

Zároveň pripomenul, že vláda len v stredu (25.6.) schválila poskytnutie peňazí z dočasného eurovalu na ozdravenie španielskych bánk. "Slovenským bankám mínus 100 miliónov, španielskym plus miliarda. Vláda takto ohrozuje funkčnosť bankového systému na Slovensku a hazarduje s vkladmi ľudí," myslí si Moravčík.

Reagoval tak na novelu zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorú dnes schválila Národná rada (NR) SR. Doteraz finančné subjekty platili 0,4 % len z objemu vkladov firiem. Po novom budú rovnakú sadzbu odvádzať aj z vkladov obyvateľstva. Z tejto zmeny si vláda ešte v tomto roku sľubuje dodatočný príjem 27,5 milióna eur a v budúcom roku takmer 110 miliónov eur.

Peniaze získané osobitným odvodom bánk z vkladov obyvateľstva a firiem poputujú do špeciálneho účelového fondu na krytie strát z budúcich finančných kríz. Výška odvodu sa bude postupne s napĺňaním fondu znižovať až do výnosu približne 1 miliardy eur, kedy zanikne.