Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vláda má mať poradný a koordinačný orgán pri rozvoji zamestnanosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Rada vlády SR pre rozvoj zamestnanosti bude mať na starosti niekoľko oblastí. Jej povinnosťou má byť monitorovanie aktuálneho stavu trhu práce a služieb zamestnanosti.

Bratislava 16. februára (TASR) - Vládny kabinet Roberta Fica má mať nový poradný orgán, ktorý sa má zaoberať rozvojom zamestnanosti na Slovensku. Návrh na zriadenie tejto Rady vlády predložilo ministerstvo práce na legislatívnom portáli Slov-lex.

Rada vlády SR pre rozvoj zamestnanosti bude mať na starosti niekoľko oblastí. Jej povinnosťou má byť monitorovanie aktuálneho stavu trhu práce a služieb zamestnanosti. Príslušným ministrom má dávať odporúčania na preskúmanie príčin ovplyvňujúcich aktuálny stav trhu práce, pričom jej úlohou má byť aj navrhovanie opatrení, ktoré majú zvýšiť úroveň kvalifikovanej pracovnej sily a odstraňovať dôvody jej nedostatku. "Úlohou Rady bude aj koordinácia rezortných politík pri rozvoji zamestnanosti s dôrazom na zosúladenie vzdelávania s potrebami trhu práce a prijíma opatrenia na posilnenie koordinácie v tejto oblasti," uvádza sa v materiáli s tým, že Rada sa bude i vyjadrovať k prognózam vývoja na trhu práce a navrhovať opatrenia na ich zlepšenie.

Tento poradný a koordinačný orgán má mať na starosti aj stanoviská k štruktúre, obsahu a cieľovým skupinám národných a dopytových projektov pre oblasť vzdelávania a prípravy pre trh práce, tiež má vytvárať dočasné pracovné skupiny na riešenie úloh týkajúcich sa rozvoja zamestnanosti.

Rada sa má skladať z deviatich členov, ktorých bude vymenovávať a odvolávať vláda. Bude mať svojho predsedu a piatich štátnych tajomníkov, ktorí budú do funkcie vymenovaní na návrh ministra práce, hospodárstva, školstva, vnútra, ministra zahraničných vecí. Taktiež má mať dvoch členov, ktorí budú predstaviteľmi zamestnávateľských organizácií, bude mať aj predstaviteľa odborov a posledným členom má byť odborník pôsobiaci v oblasti zamestnanosti.

Rokovanie Rady sa má konať najmenej šesťkrát ročne, pričom má úzko spolupracovať s Hospodárskou a sociálnou radou a Radou solidarity a rozvoja SR.