Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

Jadrové zariadenia v SR boli vlani prevádzkované bezpečne a spoľahlivo

Jadrová elektráreň Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Bloky atómovej elektrárne (AE) Bohunice V-1 odstavené z prevádzky v decembri 2006 a 2008 sú podľa správy v súčasnosti v 1. etape vyraďovania.

Bratislava 26. júna (TASR) - Jadrové zariadenia v SR boli v roku 2012 prevádzkované bezpečne a spoľahlivo.

Vyplýva to Správy o stave jadrovej bezpečnosti jadrových zariadení na území SR a o činnosti Úradu jadrového dozoru (ÚJD) SR za rok 2012, ktorú dnes prerokovala a vzala na vedomie vláda SR.

"Na základe výsledkov kontrolnej a hodnotiacej činnosti ÚJD SR je možné konštatovať, že jadrové zariadenia v SR boli v roku 2012 prevádzkované bezpečne a spoľahlivo, bez závažných udalostí, ktoré by viedli k tomu, že by ÚJD SR musel vydať príkaz na zníženie výkonu alebo na odstavenie reaktora, respektíve zastavenie prevádzky atómovej elektrárne," spresnil v správe ÚJD SR.

Bloky atómovej elektrárne (AE) Bohunice V-1 odstavené z prevádzky v decembri 2006 a 2008 sú podľa správy v súčasnosti v 1. etape vyraďovania. "Záväzky vyplývajúce z medzinárodných zmlúv a dohovorov sa priebežne plnia," zdôraznil Úrad jadrového dozoru.

Správa sa zaoberá aj ďalšími aktivitami v súvislosti so záťažovými testami, ktoré sa realizovali na základe dohody Európskej komisie (EK) a členských štátov EÚ ako odozva na haváriu na AE Fukušima Daiči po silnom zemetrasení a následnej vlne cunami.

ÚJD SR na základe akčných plánov spracovaných prevádzkovateľom AE v SR pripravil Národný akčný plán SR, ktorý k záveru roka 2012 zaslal EK. Národný akčný plán obsahuje opatrenia, ktoré vychádzajú z ponaučení z havárie na japonskej AE Fukušima Daiči a ktoré sa v nasledujúcich rokoch budú realizovať na AE Bohunice a AE Mochovce.