Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

V Nemecku vlani legálne pracovalo 419.000 cudzincov z krajín mimo EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Počet pracovných migrantov z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ, od roku 2010 neustále rastie.

Wiesbaden 2. mája (TASR) - V minulom roku sa v Nemecku legálne zamestnalo viac ľudí z krajín mimo Európskej únie (EÚ) ako kedykoľvek predtým. Centrálny register cudzincov zaznamenal 419.000 osôb s príslušným povolením na pobyt, čo v porovnaní s rokom 2022 predstavuje nárast o 68.000 alebo 19 %, oznámil Spolkový štatistický úrad (Destatis). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Počet pracovných migrantov z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ, od roku 2010 neustále rastie. Dve tretiny prisťahovalcov, ktorí našli v Nemecku dočasné zamestnanie, sú v súčasnosti muži. Najväčšiu skupinu tvorí 113.000 osôb s tzv. modrou kartou pre kvalifikovaných akademických pracovníkov z krajín mimo EÚ. Do tejto kategórie patria ľudia s ukončeným vysokoškolským vzdelaním, ktorí dostali v krajine pracovnú ponuku zodpovedajúcu ich vzdelaniu s garanciou minimálneho platu.

Väčšina z približne 1,2 milióna utečencov z Ukrajiny má povolenie na pobyt z humanitárnych dôvodov, a preto môžu v Nemecku vo všeobecnosti pracovať.