Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

V Japonsku zrejme ukončia politiku záporných úrokových sadzieb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najväčšie japonské firmy sa dohodli, že v roku 2024 zvýšia mzdy o 5,28 %. Ide o najvýraznejšie zvýšenie za posledných 33 rokov.

Tokio 16. marca (TASR) - Japonská centrálna banka (Bank of Japan, BoJ) zrejme na budúci týždeň v utorok (19. 3.) ukončí politiku záporných úrokových sadzieb. Dôvodom je výrazné zvýšene miezd zo strany veľkých firiem, uviedol v sobotu japonský denník Nikkei. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

BoJ začala v piatok (15. 3.) koordinovať v rámci banky aj mimo nej ukončenie politiky záporných úrokových sadzieb, uviedol ekonomický denník.

Najväčšie japonské firmy sa dohodli, že v roku 2024 zvýšia mzdy o 5,28 %. Ide o najvýraznejšie zvýšenie za posledných 33 rokov, uviedla v piatok najväčšia odborová organizácia v krajine. Tohtoročné zvýšenie miezd "je na takej úrovni, že aj tí, ktorí chcú stimulovať ekonomiku a sú opatrní pri úprave menovej politiky, budú akceptovať jej zmenu," citoval Nikkei jeden zo zdrojov BoJ.

Predstavitelia BoJ vrátane guvernéra Kazuo Uedu nedávno zdôraznili, že načasovanie odklonu od záporných sadzieb bude závisieť od výsledku tohtoročných ročných rokovaní o mzdách medzi zamestnancami a zamestnávateľmi.

Podľa marcového prieskumu agentúry Reuters 35 % ekonómov očakáva, že BoJ ukončí záporné sadzby na dvojdňovom zasadnutí, ktoré sa skončí na budúci utorok, čo je viac ako 7 % v predchádzajúcom mesiaci. Avšak 62 % ekonómov s tým naďalej počíta až na aprílovom zasadnutí.