Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

USA zaviedli sankcie voči dôstojníkom venezuelskej kontrarozviedky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opatrenia zmrazia štvorici všetky aktíva v USA a zabránia americkým firmám a fyzickým osobám uskutočňovať s nimi transakcie.

Washington 20. júla (TASR) - Americké ministerstvo financií zaviedlo v piatok nové sankcie voči štyrom dôstojníkom venezuelského Generálneho riaditeľstva vojenskej kontrarozviedky (DGCIM), informovala agentúra AP.

Opatrenia zmrazia štvorici všetky aktíva v USA a zabránia americkým firmám a fyzickým osobám uskutočňovať s nimi transakcie.

Spojené štáty minulý týždeň zaviedli rovnaké sankcie voči GDCIM v reakcii na smrť námorného kapitána Rafaela Acostu Arévala, uvádza na svojej webovej stránke denník The New York Times.

Acosta bol v skupine 13 osôb zadržaných v júni za údajnú účasť na príprave vojenského prevratu. Jeho právnik, opozícia i viaceré západné štáty majú podozrenie, že Acostu vo vyšetrovacej väzbe mučili a v dôsledku toho aj zomrel. Vláda venezuelského prezidenta Nicolása Madura potvrdila Acostovu smrť 29. júna, čo bolo osem dní po jeho zatknutí.

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa už na sankčný zoznam zaradila Madura a viac ako 100 ďalších venezuelských štátnych predstaviteľov a ľudí z prezidentovho úzkeho okruhu.