Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

USA by sa čoskoro mohli stať svetovou jednotkou v ťažbe ropy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

USA boli svetovou jednotkou počas väčšiny 20. storočia, no bývalý Sovietsky zväz ich v roku 1974 prekonal a v roku 1976 sa jednotkou stala Saudská Arábia.

Washington 12. júla (TASR) - USA sú na ceste k prekonaniu Saudskej Arábie a Ruska v ťažbe ropy a získať tak titul najväčšieho globálneho producenta, prvýkrát od 70. rokov. Najnovšia prognóza amerického Úradu pre energetické informácie predpokladá rast ťažby v budúcom roku na 11,8 milióna barelov denne.

Saudská Arábia a Rusko by mohli prekonať túto prognózu, ak zvýšia svoju ťažbu. Vzhľadom na rastúce ceny ropy sa členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a niektorí ďalší významní producenti dohodli na zmiernení kvót, ktoré zaviedli v snahe podporiť ceny.

Aj americký prezident Donald Trump vyzval Saudskú Arábiu, aby vyťažila viac ropy a zabránila ďalšiemu rastu cien. Kontaktoval saudského kráľa Salmána ibn Abd al-Azíza, aby zvýšil ťažbu až o dva milióny barelov denne. Biely dom neskôr spresnil, že Saudská Arábia má rezervu dvoch miliónov barelov denne, na ktoré môže siahnuť v prípade potreby.

USA boli svetovou jednotkou počas väčšiny 20. storočia, no bývalý Sovietsky zväz ich v roku 1974 prekonal a v roku 1976 sa jednotkou stala Saudská Arábia. ZSSR do konca 70. rokov produkoval o viac ako tretinu ropy než USA. Do konca 80. rokov dosiahla sovietska produkcia dvojnásobok americkej.

V poslednej dekáde došlo k revolúcii v americkej ťažbe, najmä v oblasti frakovania a horizontálnej ťažby. Tieto inovácie a rozpad Sovietskeho zväzu pomohli USA dorovnať rozdiel, hoci Rusko a Saudská Arábia stále ťažia viac.

Spojené štáty od konca februára tohto roka ťažia viac než 10 miliónov barelov denne. V máji dosiahla ťažba v priemere 10,8 milióna barelov denne a v júni 10,9 milióna. Úrad pre energetické informácie odhaduje, že počas celého tohto roka sa bude priemerná ťažba udržiavať na úrovni 10,8 milióna barelov denne a v budúcom roku stúpne na 11,8 milióna barelov denne. V roku 2017 vyťažili USA 9,4 milióna barelov denne. Doterajší rekord pochádza z roka 1970, keď sa denne vyťažilo 9,6 milióna barelov.

Jedinou prekážkou by mohla byť nedostatočná kapacita ropovodov z Permskej panvy do prístavov a rafinérií.