Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Ekonomika

Ukrajinská centrálna banka ponechala svoju kľúčovú sadzbu nezmenenú

Muž prepočítava ukrajinskú menu pred zmenárňou v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Rusko, ktoré vo februári napadlo Ukrajinu, v uplynulých týždňoch zintenzívnilo útoky na energetické zariadenia, pričom väčšina Ukrajiny zažíva vážny nedostatok energie a dlhé výpadky prúdu.

Kyjev 8. decembra (TASR) - Ukrajinská centrálna banka na svojom decembrovom zasadnutí vo štvrtok ponechala svoju kľúčovú sadzbu nezmenenú na úrovni 25 %. Upozornila však, že ekonomické riziká sú aj naďalej veľké vzhľadom na ruské raketové útoky na energetickú infraštruktúru krajiny. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Banka drží kľúčový úrok na úrovni 25 % od júna 2022 a viackrát zopakovala, že sa bude snažiť ponechať ho na tejto úrovni do roku 2024.

Ukrajinská centrálna banka zároveň vo štvrtok zvýšila povinné minimálne rezervy pre komerčné banky o 5 %.

Banka pripomenula, že spotrebiteľská inflácia sa v októbri medziročne zrýchlila na 26,6 %.

Vo vyhlásení zverejnenom po poslednom stretnutí menového výboru v tomto roku, banka skonštatovala, že pokračovanie medzinárodného financovania je kľúčovým predpokladom ekonomickej stability. Medzinárodná finančná pomoc podľa banky dosiahne tento rok 31 miliárd USD (29,44 miliardy eur).

"Hlavnými rizikami pre hospodársky rozvoj sú dlhšie obdobie totálnej vojenskej agresie zo strany Ruska, ako aj ďalší nárast teroristických útokov na zariadenia kritickej infraštruktúry," uvádza sa vo vyhlásení.

Rusko, ktoré vo februári napadlo Ukrajinu, v uplynulých týždňoch zintenzívnilo útoky na energetické zariadenia, pričom väčšina Ukrajiny zažíva vážny nedostatok energie a dlhé výpadky prúdu.

Aktuálna prognóza centrálnej banky počíta s poklesom ekonomiky v tomto roku o 31,5 %. Banka očakáva návrat ekonomiky k rastu v roku 2023, odhadom o 4 %.

Medzinárodný menový fond predpovedal Ukrajine v tomto roku pokles ekonomiky o 35 % a v budúcom roku jej stabilizáciu.

(1 EUR = 1,0529 USD)