Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

V prvom štvrťroku hýbala slovenskou ekonomikou aj kauza Gabčíkovo

Teraz.sk prináša prehľad ekonomických udalostí v prvom štvrťroku 2017, ilustračná kombosnímka. Foto: TASR

Odstúpenia, prijatia nových legislatívnych pravidiel, ale aj pozitívne prognózy.

Bratislava 23. decembra (TASR/Teraz.sk) - Začiatkom roka 2017 v médiách rezonoval verdikt Ústavného súdu SR, ktorý potvrdil rozhodnutie o neplatnosti zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Pre kauzu zmien ceny energií na rok 2017 opustil svoj post aj šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík. Aj takýto bol rok 2017 z pohľadu slovenskej ekonomiky.

JANUÁR


1. januára 2017 - Názov rezortu dopravy sa zmenil z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR na Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR. Dôvodom bol presun kompetencií v oblasti regionálneho rozvoja z ministerstva dopravy na Úrad vlády SR.

1. januára 2017 - Poberatelia dávok v hmotnej núdzi už nebudú môcť hrať hazardné hry. Po novom sa totiž vytvoril register, v ktorom budú evidovaní poberatelia dávok v hmotnej núdzi či ľudia, ktorým bolo diagnostikované patologické hráčstvo. Tieto zmeny priniesla novela zákona o hazardných hrách z dielne rezortu financií, ktorá vstúpila do platnosti.

Poberatelia dávok v hmotnej núdzi, ktorým bolo diagnostikované patologické hráčstvo, sú evidovaní v registri.
Foto: TASR - Štefan Puškáš

11. januára 2017 - Ústavný súd Slovenskej republiky (ÚS SR) potvrdil rozhodnutie, podľa ktorého je zmluva o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG) neplatná. Súd odmietol sťažnosť Slovenských elektrární (SE) voči rozhodnutiu Najvyššieho súdu (NS) SR, ktorý v minulosti odmietol dovolanie v prípade Gabčíkova.

Na snímke plavebná komora na vodnom diele Gabčíkovo 21. januára 2017.
Foto: TASR - Michal Svítok

FEBRUÁR


1. februára 2017 - Ústavný súd SR nevyhovel návrhu skupiny poslancov NR SR vyhlásiť novelu zákona o dani z príjmov z roku 2014 za protiústavnú. Novela od januára 2015 zmenila spôsob odpisovania niektorých nehnuteľností.

8. februára 2017 – Prezident SR Andrej Kiska prijal končiaceho predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka. Hlavu štátu o to Holjenčík sám požiadal, zo svojej funkcie odišiel týmto dňom, zanikla mu aj funkcia predsedu Regulačnej rady. Holjenčík od začiatku roka čelil kritike zo strany opozície aj koaličnej SNS. Dôvodom bola zmena cien energií na rok 2017, ktorá pre vyššie fixné poplatky v mnohých prípadoch spôsobila výrazné zvýšenie faktúr.


A. Danko: Slovenská energetika je v hlbokej kríze

15. februára 2017 – Novým splnomocnencom vlády SR v konaní pred Medzinárodným súdnym dvorom (MSD) vo veci Sústavy vodných diel Gabčíkovo – Nagymaros (SVDGN) sa stal Metod Špaček. Na tomto poste nahradil Drahoslava Štefánka, ktorý sa 16. januára 2017 ujal funkcie vedúceho Úradu Rady Európy v Bosne a Hercegovine so sídlom v Sarajeve.

22. februára 2017 - Prezident SR Andrej Kiska podpísal zákon o technických požiadavkách na výrobky, novelu zákona o medzinárodnej pomoci a spolupráci pri správe daní, zákon o európskom príkaze na zablokovanie účtov, návrh zákona o metrológii z dielne Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo (ÚNMS) SR. Podpísal aj novelu zákona o registri partnerov verejného sektora. Prezident SR Andrej Kiska sa rozhodol opäť nepodpísať novelu zákona o sociálnych službách, teda tzv. jasličkový zákon. Parlamentu právnu normu už raz vrátil na opätovné prerokovanie, plénum však prelomilo jeho veto a novelu opätovne schválilo 31. januára tohto roka. Novela tak bude platiť bez prezidentovho podpisu.

27. februára 2017 – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) sa stala prvým občanom Slovenska, ktorého vyznamenali vysokým francúzskym štátnym vyznamenaním za zásluhy v poľnohospodárstve. Vyznamenanie najvyššej triedy jej udelil francúzsky minister poľnohospodárstva, agropotravinárstva a lesníctva Stéphane Le Foll. Ocenil ním Matečnej úsilie o lepšie postavenie farmárov a poľnohospodárstva v Európskej únii (EÚ) počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

28. februára 2017 - Exmajiteľ nebankových spoločností BMG Invest a Horizont Slovakia Vladimír Fruni zomrel v Británii vo veku 64 rokov.

MAREC


1. marca 2017 - Prevádzkovatelia jaslí sa musia riadiť novými podmienkami. Začala platiť novela tzv. jasličkového zákona, ktorá definuje poskytovanie starostlivosti o dieťa do 3 rokov a považuje ju za sociálnu službu. Detské jasle pritom budú podliehať prísnym požiadavkám na hygienu či na vybavenie priestorov.

14. marca 2017 – Na podporu petície za neodkladné dostavanie diaľnice D3 v Kysuckom Lieskovci druhýkrát zablokovali cestu I/11 medzi Žilinou a hranicou s Poľskou republikou.



16. marca 2017 – Proti navrhovanému rozšíreniu diaľnice D1 medzi Bratislavou a Trnavou protestovali aktivisti z občianskeho združenia Triblavina a obyvatelia obcí Ivanka pri Dunaji, Bernolákovo, Chorvátsky Grob i bratislavskej mestskej časti Vajnory.

Na snímke protest aktivistov OZ Triblavina proti zámeru ministerstva dopravy a výstavby SR a Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) rozšíriť diaľnicu D1 a križovatku Triblavina bez povolených súbežných kolektorov vo Vajnoroch 16. marca 2017.
Foto: TASR - Dano Veselský

22. marca 2017 – Ustanovenie zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energie (OZE), ktoré zaviedlo odobratie ročnej podpory pre výrobcov zelenej energie pri nesplnení oznamovacej povinnosti, nie je v rozpore s ústavou. Rozhodol o tom Ústavný súd (ÚS) SR. Sporné ustanovenie z roku 2013 napadla na ÚS skupina 40 opozičných poslancov NR SR.

22. marca 2017 - Evidovaný nezamestnaný bude môcť pracovať na dohodu najviac 40 kalendárnych dní v roku. Takúto novinku prinesie novela zákona o službách zamestnanosti z dielne ministerstva práce, ktorú definitívne schválil parlament. Zmení sa aj výška maximálnej sumy, ktorú budú môcť uchádzači o zamestnanie zarobiť na dohodu. Parlament schválil definitívne novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zvýšila materská dávka

23. marca 2017 - Montážne či opravárenské práce, ktoré budú vo firmách vykonávať pracovníci z tretích krajín, budú musieť byť podložené obchodnou zmluvou. Tieto práce pritom budú musieť súvisieť s dodávaným tovarom alebo službou. Túto zmenu odsúhlasil parlament v rámci novely zákona o pobyte cudzincov z dielne ministerstva vnútra. Zmeny reagovali na zistené nedostatky pri zamestnávaní ľudí z tretích krajín na Slovensku. Cudzinci z krajín mimo Európskej únie (EÚ) môžu od mája na Slovensku získať sezónne zamestnanie aj bez udeleného prechodného pobytu.

28. marca 2017 - Podnikateľkou Slovenska 2016 sa stala Júlia Hložek Grmanová, majiteľka firmy Oxywater Slovakia, s.r.o.
29. marca 2017 - Možnosti verejnosti kontrovať prerozdeľovanie eurofondov sa rozšírili a znížila sa súvisiaca byrokracia. Vyplýva to z novely zákona o príspevku poskytovanom z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Právnu normu schválil parlament. Novela zákona začala platiť 1. júna.