Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Učiteľ základnej školy zarába menej ako pracovník zákazníckej podpory

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Analýza bola okrem Slovenska robená aj v ďalších 11 európskych krajinách, kde medzinárodný web Paylab.com prevádzkuje platové portály.

Bratislava 17. októbra (TASR) - Učiteľ základnej školy zarába menej ako pracovník zákazníckej podpory. Ukázala to analýza portálu Platy.sk, ktorý patrí do portfólia spoločnosti Profesia. Výsledky zo slovenského webu boli porovnávané aj s inými európskymi krajinami.

Analýza bola okrem Slovenska robená aj v ďalších 11 európskych krajinách, kde medzinárodný web Paylab.com prevádzkuje platové portály. Analýza merala plat učiteľa oproti zárobkom pracovníka zákazníckej podpory, predavača a doktora.

"Keď porovnávame plat učiteľa základnej školy na Slovensku s pracovníkom zákazníckej podpory, môžeme vidieť, že pedagogický plat je o približne šesť percent nižší. Deje sa tak aj napriek tomu, že na túto pozíciu sa vo väčšine prípadoch nevyžaduje titul. Až 85 % ponúk na túto pozíciu na Profesia.sk vyžaduje stredoškolské vzdelanie," uviedla Nikola Richterová z Profesie.

Spomedzi sledovaných krajín zarábali učitelia základných škôl oproti pracovníkom zákazníckej podpory lepšie iba v štyroch štátoch a to v Českej republike, Fínsku, Rumunsku a Chorvátsku. Pri porovnaní úrovne zárobkov učiteľov na základnej škole s pracovníkmi zákazníckej podpory či platmi predavačov, možno vidieť, že Slovensko je v porovnaní s vybranými štátmi v strede rebríčka. Oproti predavačom zarábajú slovenskí učitelia o 17 % viac.

Na portáli 23 % ponúk na predavača požaduje iba základné vzdelanie, 46 % ponúk uvádza požiadavku stredoškolského vzdelania bez maturity a 27 % maturitu. Požiadavky v porovnaní s požiadavkami na pedagóga sú tak výrazne nižšie.

Najlepšia situácia je v Slovinsku a Chorvátsku. Najhoršie postavenie majú učitelia v Bulharsku. V priemere totiž platí, že učitelia základnej školy tu v priemere dokonca zarábajú horšie ako predavači v obchode.

Podľa stupňa školy najlepšie platy zvyknú mať pedagogickí zamestnanci na vysokej škole a najnižšie učitelia materských škôl.  Napríklad v Slovinsku, Rumunsku, Chorvátsku, Bulharsku a v Severnom Macedónsku majú vysokoškolskí pedagógovia až o 50 % vyššie platy ako stredoškolskí učitelia. Ich postavenie a životný štandard je v krajinách vysoký. Je dokonca porovnateľný so zárobkom doktora. Podľa dát získaných od respondentov je v Rumunsku univerzitný pedagóg cenený a oproti lekárovi zarobí aj raz toľko.  

Na druhej strane v krajinách strednej Európy, Fínsku a Pobaltí nemajú vysokoškolskí učitelia výrazne vyšší plat ako ich kolegovia na strednej škole. Oproti lekárom majú vysokoškolskí učitelia v týchto krajinách plat štandardne nižší približne o tretinu.

Pri porovnaní zárobkov pedagógov na vysokej škole a lekárov vidno značné rozdiely. Univerzitní pedagógovia zarábajú oproti lekárom najmenej práve na Slovensku a to o 38 %. Za ním nasleduje Česká republika, Fínsko a Estónsko.