Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Uber vykázal v prvom polroku stratu 1,27 miliardy dolárov

Sídlo spoločnosti Uber v San Franciscu. Foto: TASR/AP

Sporná dopravná služba podľa agentúry Bloomberg počas siedmich rokov svojej existencie spotrebovala minimálne štyri miliardy dolárov. V poslednom období sa tento trend ešte zrýchlil.

New York 25. augusta (TASR) - Sporná dopravná služba Uber v tomto roku opäť skončí v strate. Agresívna expanzia priniesla spoločnosti v prvej polovici tohto roka stratu pred úrokmi, zdanením a odpismi minimálne vo výške 1,27 miliardy USD (1,12 miliardy eur). S odvolaním sa na Bloomberg o tom informovala agentúra DPA.

Čísla sa agentúra Bloomberg dozvedela od nemenovaného zdroja, keď ich pri telefonickej konferencii prezentoval finančný riaditeľ Uberu Gautam Gupta. Spoločnosť nie je kótovaná na burze, nemusí preto výsledky zverejňovať, každé tri mesiace však informuje svojich investorov. Uber, ktorý získal od investorov 69 miliárd USD, vydáva veľké sumy v súboji s rivalmi o vedúcu pozíciu v oblasti alternatívnych taxi služieb, napríklad na získavanie nových vodičov.

Uber podľa Bloombergu počas siedmich rokov svojej existencie spotreboval minimálne štyri miliardy dolárov. V poslednom období sa tento trend ešte zrýchlil. V prvom kvartáli vykázala spoločnosť stratu 520 miliónov USD, v druhom išlo už o 750 miliónov USD. Na domácom trhu v USA bol Uber síce istý čas ziskový, znova je však v strate. V Číne pre vysokú stratu ustúpil a spojil sily s lokálnym rivalom Didi Chuxing.

Vo veľkých metropolách, napríklad New Yorku, sa firma snaží získať pozície pomocou nízkych cien a rôznych zliav. A to stojí peniaze. Táto ofenzíva sa však vypláca z hľadiska tržieb, ktoré v 2. kvartáli v porovnaní s prvým vzrástli o 18 % na 1,1 miliardy USD. Celkový objem objednávok stúpol o 3,8 % na viac ako päť miliónov dolárov.