Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Tri štvrtiny agrovývozu sú podľa Jahnátka stále produkty z prvovýroby

Ľubomír Jahnátek Foto: TASR

Pridaná hodnota ted stále zostáva výrazne mimo krajiny. Podiel dovozu agrokomodít na Slovensko mierne klesá.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Slovenskí vývozcovia aj v roku 2012 vyvážali do zahraničia predovšetkým nespracované agrokomodity. "Možno povedať, že až 75 % vývozu našich agroproduktov sú naďalej produkty z prvovýroby. Dovoz predstavuje asi 50 % hotových výrobkov. Pridaná hodnota teda viac zostáva v zahraničí ako u nás," uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) v rozhovore pre TASR.

Posledné trendy v oblasti zahraničnoobchodnej bilancie Slovenska podľa jeho informácií ukazujú, že podiel dovozu agrokomodít do SR klesá. "Akoby kontroly veterinárnej a potravinovej inšpekcie, potravinové škandály a intenzívne rokovania s obchodnými reťazcami začínali prinášať svoje ovocie. Podiel dovozu nám klesá a saldo zahraničnoobchodnej bilancie Slovenska sa začína vyrovnávať. Začína pokles dovozu potravín na Slovensko. Aj keď sa to nedeje nejakým prudkým tempom," poznamenal.

Celkový hospodársky výsledok slovenského poľnohospodárstva za tento rok si šéf agrorezortu na prelome kalendárnych rokov ešte nedovolil odhadovať. "Netrúfam si odhadnúť, lebo negatívnych faktorov pôsobiacich na jeho výšku bolo v roku 2012 príliš veľa," zdôraznil. "Poľnohospodárske podniky na Slovensku mali v roku 2012 obrovské problémy s tým, aby sa vôbec udržali z hľadiska cash-flow nad hladinou. Hovoriť o hospodárskom výsledku je ešte dosť problematické. V tejto chvíli sa ešte neviem konkrétnejšie vyjadriť," dodal.