Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Tokijská prokuratúra obvinila Olympus z účtových podvodov

Foto: TASR/AP

Šiestim obvineným z vedenia firmy, ak ich odsúdia, hrozí desať rokov za mrežami.

Tokio 7. marca (TASR) - Tokijská prokuratúra dnes obvinila japonského výrobcu fotoaparátov a zdravotníckej techniky Olympus a šesť jeho predstaviteľov z účtovného podvodu v hodnote 1,7 miliardy USD (1,29 miliardy eur).

Obvinenia prokuratúra vzniesla voči bývalému predsedovi správnej rady Cujošimu Kikukawovi, bývalému výkonnému viceprezidentovi Hisašimu Morimu a bývalému audítorovi Hideovi Jamadovi, a to za falšovanie finančných výkazov v obchodných rokoch, ktoré sa skončili v marci 2007 a 2008. Okrem nich obvinila z podvodu aj troch bývalých bankárov. Šiesti obvinení boli zatknutí ešte vo februári pre podozrenie z účtovných podvodov, ktorých cieľom bolo zakryť obrovské straty z investícií. Ak by boli odsúdení, hrozí im 10 rokov za mrežami.

"Obvinenia berieme veľmi vážne a pracujeme na posilnení našej vnútornej kontroly," oznámil Olympus v reakcii na informácie prokuratúry. Spoločnosť sa zároveň opätovne ospravedlnila akcionárom, investorom, obchodným partnerom, zákazníkom a ďalším, ktorým situácia vo firme spôsobila problémy.

Prokuratúra dnes navyše opätovne zatkla Kikukawu, Moriho, Jamadu a jedného z bankárov Akia Nakagawu pre podozrenie z falšovania finančných výkazov za obchodné roky 2008/2009, ďalej 2009/2010 a 2010/2011. V Japonsku je bežné, že prokuratúra opätovne zatkne podozrivých na základe nových informácií súvisiacich s riešeným prípadom. Následne má 20 dní na to, aby voči podozrivým vzniesla obvinenia.