Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Tesco daruje irackým deťom v nemocniciach 600 stavebníc

Foto: Tesco

Zdravotnícke prístroje, uteráky, deky, spacie vaky, prikrývky a postele poputujú od 15. augusta kamiónom zo Slovenska do Iraku.

Bratislava 20. augusta (OTS) - Materiál je súčasťou humanitárnej pomoci Iraku pre civilistov, ktorí sa bez vlastného zavinenia ocitli v neľudských podmienkach. Súčasťou pomoci v hodnote viac ako 212-tisíc eur sú aj hračkárske stavebnice, ktoré deťom v irackých nemocniciach daruje spoločnosť Tesco. Humanitárnu pomoc organizuje Ministerstvo vnútra SR v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

„Pomáhať komunitám a ľuďom v núdzi patrí k prioritám našej spoločnosti. Teší ma, že vďaka spolupráci s Ministerstvom vnútra SR a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR môžeme pomáhať aj ľuďom v krízových oblastiach. Náš doterajší príspevok do humanitárnej pomoci zahŕňa 41-tisíc kusov F&F oblečenia, takmer 10-tisíc kusov detských topánok, ako aj 600 kusov hračiek. Veríme, že hračky pomôžu deťom na chvíľu zabudnúť na to, čo sa deje okolo nich,“ uviedol Martin Kuruc, výkonný riaditeľ spoločnosti Tesco na Slovensku.

Humanitárnu pomoc poskytovanú Slovenskom tvoria zdravotnícke prístroje, tradičný humanitárny materiál vyčlenený zo zásob MV SR, ako sú spacie vaky, uteráky, prikrývky a postele. Materiál je určený na naplnenie úplne základných potrieb irackého civilného obyvateľstva, ktoré sa bez vlastného zavinenia ocitlo v neľudských podmienkach.

Súčasťou balíka pomoci je aj 600 kusov hračiek pre deti, ktoré rezortu vnútra darovala spoločnosť Tesco na Slovensku. Stavebnice spolu s ďalším materiálom rozvezie do irackých nemocníc v Mosule WHO. Hračky pôjdu do detských oddelení troch nemocníc a jednej pediatrickej nemocnice (Ibn Sina Hospital, Al Shefaa General Hospital, Ibn Atheer Pediatric Hospital, Al Khansaa Hospital).

Foto: Tesco

Pokračujúci ozbrojený konflikt v Sýrii a okolitých krajinách vrátane Iraku vyústil nielen do utečeneckej vlny, ale hlavnú skupinu postihnutých predstavuje najmä vnútorne vysídlená populácia. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) bolo v Iraku k 30. júnu 2018 zaznamenaných viac ako dva milióny vnútorne presídlených osôb, pričom počet navrátilcov dosiahol 3,9 milióna. Na potrebu humanitárnej pomoci tejto časti obyvateľstva naliehavo upozorňujú všetky medzinárodné organizácie vrátane EÚ. Dominuje najmä nedostatok kvalitnej primárnej zdravotnej starostlivosti pre vnútorne vysídlenú populáciu a obete násilia.