Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Taliansku ekonomiku majú naštartovať verejné projekty

taliansky premiér Enrico Letta Foto: TASR/AP

Premiér sľubuje, že balíček naštartuje ekonomický rast bez toho, aby to dopadlo na deficit verejných financií .

Rím 16. júna (TASR) - Taliansky premiér Enrico Letta v sobotu predstavil zámer vlády investovať do veľkých verejných projektov a bojovať s byrokraciou. Nový balíček opatrení má vytrhnúť tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny z recesie pri zachovaní rozpočtových pravidiel EÚ.


Podľa agentúry Reuters plánuje vláda budúci týždeň oznámiť ďalšie opatrenia zamerané na zjednodušenie byrokracie a podporu zamestnanosti, špeciálne medzi mladými Talianmi.

Letta označil balíček za "potrebný pre opätovné naštartovanie ekonomiky krajiny" a podľa neho predstavuje "výrazný impulz pre mnohé verejné projekty". Na tie by sa mali tento rok minúť 3 miliardy eur, čo má vytvoriť 30.000 dočasných pracovných miest v oblasti stavebníctva, tvrdí ministerstvo výstavby. Peniaze sa na tieto účely presunú z iných projektov.

Celková suma bude pokrývať napríklad modernizáciu železničnej trate, opravu tunelov, rekonštrukciu školských budov či projekty pre malé komunity.

Premiér sľubuje, že balíček naštartuje ekonomický rast bez toho, aby deficit verejných financií prekročil tento rok 2,9% HDP.