Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

T. Mikulík: Záchrana Talianska by otriasla eurozónou v základoch

Relácia Ekonomika Tu a teraz. Foto: TABLET.TV

Prečo je dôležité v súčasnosti sledovať situáciu na Apeninskom polostrove, hovoril analytik spoločnosti Infinity Capital Group Tomáš Mikulík.

Bratislava 31. mája (TABLET.TV) - Eurozóne sa rysuje ďalší problém. Vysoko zadlžené Taliansko si zvolilo populistické politické strany, ktoré pripúšťajú aj jej opustenie.

Politická nestabilita a program populistických strán zvýšili ceny talianskych dlhopisov na kapitálových trhoch na viacročné maximá. Ak by tento vývoj pokračoval, mohlo by sa Taliansko dostať do situácie, že bude potrebovať záchranný program podobne ako napríklad Grécko. Eurozóna by sa však otriasala v základoch a dostala sa na hranu prežitia.

„Taliansko je ôsmou najväčšou ekonomikou na svete. Záchranný program sa aplikoval na Grécko, Cyprus, Írsko, či Portugalsko. No keby sme dali tieto krajiny dohromady, čo sa týka dlhu a hrubého domáceho produktu, sotva by dosiahli úroveň Talianska. Na druhej strane aj v prípade Grécka sa v roku 2015 hovorilo, že kolaps ja za rohom, no nič také napokon nenastalo. Politici eurozóny už majú toľko krízových skúseností sa posledné roky, že to opäť zvládnu,“ vysvetlil Mikulík, podľa ktorého Taliansko má ekonomiku v omnoho lepšom stave ako Grécko pred tromi rokmi.



„Majú štrukturálny prebytok, keď príjmy a výdavky sú v podstate vyrovnané bez zarátania nákladov na obsluhu dlhu. Vysoký verejný dlh Talianska vo výške viac ako 130% HDP preto nie je problém, dá sa zvládať. Ak by mali vystúpiť z eurozóny, poškodilo by to nielen talianskych veriteľov, ale aj samotnú taliansku ekonomiku a to nie je v nikoho záujme,“ dodal Mikulík.

Aj dva aktuálne prieskumy verejnej mienky ukázali, že väčšina Talianov si želá zotrvanie ich krajiny v eurozóne. Nervozita spojená s možnou ďalšou krízou eura vzrástla po parlamentných voľbách v Taliansku, v ktorých najviac hlasov získali krajne pravicová Liga Severu a euroskeptické Hnutie piatich hviezd. Analytici sa obávajú, že nové voľby by tieto strany ešte posilnili a aj diskusie pred voľbami by sa ešte viac mohli zamerať na eurozónu.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským.