Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

T. MALATINSKÝ: Zákon o OZE nie je šitý pre žiadnu finančnú skupinu

Na snímke vľavo predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík a vpravo minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský počas tlačovej konferencie v utorok 18. decembra 2012 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Novelu momentálne prerokúva Národná rada (NR) SR v zrýchlenom režime a do príslušného parlamentného výboru pôjde s tým, že zákon nebude mať žiadne obmedzenie.

Bratislava 18. decembra (TASR) – Novela zákona o podpore obnoviteľných zdrojoch energie (OZE) nie je podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) šitá na mieru žiadnej finančnej skupine. Reagoval tým na opakované obvinenia parlamentnej opozície o tom, že predkladaná novela má zvýhodniť finančnú skupinu Penta.

"Chcem to kardinálne vylúčiť, pretože to nie je úmyslom tejto novely. Keďže sme kombinovanú vysokoúčinnú výrobu elektriny a tepla chceli podporiť vo väčšom rozsahu, uvažovali sme nad tým, aby zákon nemal žiadne obmedzenie (výkonu elektrárne, pozn. TASR). Takže každý zdroj, ktorý na Slovensku ponúkne kombinovanú vysokoúčinnú výrobu elektriny a tepla, by mal byť podporený," uviedol dnes na tlačovej konferencii Malatinský.

Novelu momentálne prerokúva Národná rada (NR) SR v zrýchlenom režime a do príslušného parlamentného výboru pôjde s tým, že zákon nebude mať žiadne obmedzenie. "Keď do zákona nedáme žiadnu hranicu, tak podporu môže využiť akýkoľvek prevádzkovateľ veľkého zdroja. Na druhej strane štát má svoje limity v tom, čo unesie prenosová sústava, takže podpora bude musieť prejsť ešte ďalšími kritériami. Každý zdroj, aj ten, ktorý patrí napríklad skupine Penta, po modernizácii a rekonštrukcii bude môcť spadať do podpory podľa zákona o podpore OZE," avizoval šéf rezortu hospodárstva.

"V súčasnosti, hlavne v jestvujúcich zdrojoch energie, je zastavaná určitá poľnohospodárska pôda. V prípade, že využijeme už zastavanú pôdu, vystavané objekty a modernizujeme technologické zariadenia, aby prinášali pozitívne efekty, teda vysokoúčinnú výrobu elektriny a tepla, tak to bude predstavovať ďalšie plus, ktorá táto novela zákona rieši," zdôraznil v tejto súvislosti predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík.

Novela zákona má od roku 2013 zmeniť podporu niektorých typov obnoviteľných zdrojov energie. Doterajšia hranica na podporu fotovoltických zdrojov sa má napríklad znížiť zo 100 kW na 30 kW, u vodných elektrární sa navrhuje hranica na úrovni 5 MW. Novela chce tiež výraznejšie preferovať zvýšenú účinnosť u zariadení určených na výrobu elektrickej energie z biomasy. Zároveň upravuje právne nástroje pre ÚRSO tak, aby ten mohol nariadiť vrátenie neoprávnene čerpaných finančných prostriedkov z podpory pre OZE.