Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Teplári sú aktuálne pripravení na spustenie vykurovania

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Ak sa oteplí a priemerná denná teplota vzduchu vystúpi počas dvoch za sebou nasledujúcich dní nad 13 stupňov a pokles teplôt v nasledujúcom dni nepredpokladá, dodávateľ dodávku tepla preruší.

Bratislava 23. septembra (TASR) - Slovenskí teplári sú aktuálne plne pripravení na spustenie vykurovania. Uviedol to pre TASR Slovenský zväz výrobcov tepla (SZVT) v súvislosti s avizovaným výrazným jesenným ochladením.

"Teplári začali s prípravami na blížiacu sa vykurovaciu sezónu hneď po skončení sa tej predchádzajúcej. Tak ako každý rok využili hlavne letné mesiace na pravidelné kontroly a údržbu vykurovacích zariadení, pretože v tomto období je dosah odstávok na odberateľov najnižší. Vďaka týmto intenzívnym prípravám sú teplári aktuálne plne pripravení na spustenie vykurovania," spresnil Stanislav Janiš, predseda predstavenstva SZVT.

Pripomenul, že v zmysle platnej legislatívy sa vykurovacie obdobie spravidla začína 1. septembra príslušného kalendárneho roka. Centrálne zdroje tepla začínajú distribuovať teplo vtedy, keď sú splnené podmienky pre začatie vykurovania dané vyhláškou, teda keď dva po sebe idúce dni klesne priemerná vonkajšia teplota pod úroveň 13 stupňov Celzia a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu.

"Ak sa náhle oteplí a vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vystúpi počas dvoch za sebou nasledujúcich dní nad 13 stupňov Celzia a podľa predpovede sa pokles teplôt v nasledujúcom dni nepredpokladá, dodávateľ dodávku tepla preruší," podčiarkol Janiš.

Dodal, že podľa konkrétnych zmluvných podmienok medzi dodávateľom tepla a odberateľom je však možné vykurovať aj mimo vykurovacieho obdobia, a teda aj skôr, ak je to technicky možné a požiada o to správca písomne.

Slovenský zväz výrobcov tepla združuje naprieč celým Slovenskom dodávateľov tepla. V 97 spoločnostiach združených v SZVT pracuje takmer 4000 ľudí, ktorí zabezpečujú výrobu a dodávku tepla a teplej vody, ako aj servis pri poruchách počas celého roka.