Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Systém EVO je rok po modernizácii lídrom na trhu

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto: TASR/Jakub Kotian

Informoval o tom Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) s tým, že pri modernizácii tohto systému reagoval na potreby používateľov a vychádzal z podnetov viacerých verejných obstarávateľov.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Informačný systém pre elektronické verejné obstarávanie (EVO) má po roku od nasadenia jeho modernizovanej podoby 45,2-percentný podiel na trhu. Informoval o tom Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) s tým, že pri modernizácii tohto systému reagoval na potreby používateľov a vychádzal z podnetov viacerých verejných obstarávateľov.

"Ukázali sa benefity, ktoré prinieslo zjednotenie používateľského prostredia s ostatnými verejnými portálmi ÚVO (uvo.gov.sk, ISZÚ) a zjednotenie dátovej štruktúry kľúčových entít (zákazka, oznámenie, obstarávateľ, používateľ) s ostatnými informačnými systémami úradu. Vytvorili sme user-friendly systém, ktorý používatelia začali oceňovať zvlášť po tom, ako sa od 18. októbra 2018 elektronická komunikácia v priestore verejných nákupov stala povinnou," skonštatoval vedúci oddelenia EVO Martin Hoffmann.

Predseda ÚVO Miroslav Hlivák priblížil, že pri modernizácii systému sa úrad pýtal samotných používateľov, čo potrebujú a očakávajú od tohto systému. "Za štátne peniaze sme im chceli poskytnúť čo najväčšiu hodnotu. Vytvorili sme pre nich jednoduchý, a pritom sofistikovaný, stabilný systém, ktorý je bezplatný a zároveň ktorého funkcionality sú v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní, čo je tiež nesmierne dôležité," podotkol.

Medzi nové funkcionality, ktoré úrad pridal systému EVO, patria napríklad prípravné trhové konzultácie a od apríla je to aj možnosť zadávania zákaziek s nízkou hodnotou. "Prínos nášho systému sa ukázal už v prvých troch mesiacoch od jeho nasadenia. Už po tomto období sa zvýšil podiel používania systému EVO na trhu z 8,86 % na 48,71 %," vyčíslil Hoffmann s tým, že na trhu pôsobí ďalších 11 systémov na elektronickú komunikáciu vo verejnom obstarávaní, ktoré prevádzkujú rôzne súkromné spoločnosti.