Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Sudca nariadil zaistenie 779,5 mil. eur z európskej centrály Airbnb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Airbnb Ireland je od júna 2023 v aktívnych rozhovoroch s talianskym daňovým úradom s cieľom vyriešiť túto záležitosť, uviedol hovorca Airbnb pre agentúru Reuters.

Rím 7. novembra (TASR) - Taliansky sudca nariadil zaistenie 779,5 milióna eur z európskej centrály platformy Airbnb v Írsku pre údajné daňové úniky, uviedla v pondelok milánska prokuratúra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vyšetrovanie spoločnosti Airbnb, ktorá pôsobí v oblasti sprostredkovania krátkodobých prenájmov ubytovania, sa týka obvinenia, že 21 % príjmov z prenájmu od prenajímateľov neodviedla talianskym daňovým úradom, ako to vyžaduje zákon z roku 2017, uviedla milánska prokuratúra.

Vyšetrovanie sa týka aj troch osôb, ktoré zastávali manažérske funkcie v rokoch 2017 až 2021, teda v období, v ktorom sa mali udiať spomínané daňové úniky, a takisto ich sa týka príkaz na zaistenie peňazí, dodala prokuratúra.

"Airbnb Ireland je od júna 2023 v aktívnych rozhovoroch s talianskym daňovým úradom s cieľom vyriešiť túto záležitosť," uviedol hovorca Airbnb pre agentúru Reuters. Rozhodnutie sudcu označil za "prekvapenie a sklamanie" a dodal, že firma konala v plnom súlade so zákonom.

Spoločnosť neúspešne napadla zákon z roku 2017, na ktorý sa odvoláva prokuratúra. Spor sa skončil v decembri rozhodnutím Súdneho dvora EÚ v prospech talianskej vlády.