Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Šalamúnske rozhodnutie súdu v prípade sporu medzi Applom a Samsungom

Na snímke inteligentný telefón Samsung GALAXY S (vľavo) a iPhone 4 od Apple v predajni mobilných telefónov. Foto: TASR/AP

Súd dospel k záveru, že obe firmy porušili patentové práva konkurenta, a zakázal predaj niektorých ich produktov v Kórejskej republike.

Soul 24. augusta (TASR) - Súd v Soule dnes vyniesol verdikt v patentovom spore medzi americkým technologickým gigantom Apple a juhokórejským koncernom Samsung. Súd dospel k záveru, že obe firmy porušili patentové práva konkurenta, a zakázal predaj niektorých ich produktov v Kórejskej republike. Zároveň zamietol obvinenia firmy Apple, že Samsung odkopíroval vzhľad a funkcie jeho iPhonu a iPadu.

Okresný súd v Soule nariadil spoločnosti Apple, aby stiahla svoje produkty iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 1 a iPad 2 z juhokórejských obchodov, pretože porušujú dva z piatich patentov Samsungu. Zároveň ale rozhodol, že aj Samsung porušil jeden patent Applu, ktorý sa týka displeja, a preto musí stiahnuť z trhu produkty s touto technológiou, vrátane smartfónu Galaxy S2.

Súd tiež určil výšku odškodného, ktoré si musia obaja rivali vzájomne vyplatiť za porušenie patentových práv. Samsung má uhradiť Applu 25 miliónov kórejských wonov (17.604,89 eura) a americký gigant zaplatí juhokórejskému koncernu 40 miliónov KRW.

Obe firmy vedú medzi sebou patentové spory na súdoch po celom svete. Najsledovanejší je ale proces v USA, pretože v hre je najväčší svetový trh.