Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia vo februári medziročne poklesla o 0,4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Stavebná produkcia sa vo februári 2024 takmer dotiahla na úroveň vlaňajška.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Objem stavebnej produkcie vo februári dosiahol 471 miliónov eur a medziročne sa znížil o 0,4 %. Produkcia v stavebníctve bola podľa predbežných údajov medziročne nižšia už tretí mesiac po sebe, ale v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi mesiacmi sa tempo jej poklesu výrazne spomalilo. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov stavebná produkcia narástla o 5,4 %, informoval vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Stavebná produkcia sa vo februári 2024 takmer dotiahla na úroveň vlaňajška. Prispelo k tomu hlavne spomalenie poklesu v dominantnej domácej novej výstavbe. Z pohľadu výrobného zamerania sa k minuloročnej úrovni priblížila výstavba budov, práce na inžinierskych stavbách boli nižšie o 3 %. Darilo sa opäť stavebným prácam v zahraničí, vzrástli až o 8 %.

Zaostávanie domácej produkcie ovplyvnil medziročný pokles stavebných prác v novej výstavbe o 1,1 %, ale aj pretrvávajúci dvojciferný prepad malej zložky odvetvia, a to ostatných prác, o takmer 18 %. V miernom raste sa udržali len opravy a údržba o 0,9 %. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila takmer 91 % celkového výkonu stavebníctva. Iba nevýrazný medziročný pokles dosiahla výstavba budov o 0,5 %. Zmiernil sa aj pokles prác na inžinierskych stavbách, kam patrí aj výstavba diaľnic, a to o 3,2 %.

Pozitívny vplyv na celkový výsledok stavebnej produkcie mali práce v zahraničí, ktoré po dvoch mesiacoch spomalenia dosiahli vo februári rast o viac ako 8 %. Ich podiel na celkovej produkcii predstavoval viac ako 9 %.

Štatistický úrad SR upozornil, že od údajov za január 2024 boli údaje za oblasť stavebníctva prepočítané v celom časovom rade z dôvodu metodických úprav - Zmena bázického obdobia a zatrieďovanie podľa činnostných jednotiek podniku. Zmena sa dotkla aj ukazovateľov ďalších odvetvových štatistík.