Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Štát bude môcť previesť majetok na účely hospodárskej mobilizácie

Ilustračné foto Foto: Archív TASR

Novelu zákona z dielne ministerstva hospodárstva dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Bratislava 15. júla (TASR) - Možnosť previesť majetok štátu určený na účely hospodárskej mobilizácie na iné subjekty prináša novela zákona z dielne ministerstva hospodárstva, ktorú dnes podpísal prezident SR Andrej Kiska.

"Správca majetku štátu ušetrí finančné prostriedky, pretože náklady na servis, údržbu, odborné prehliadky a odborné skúšky zariadení, ktoré sú súčasťou tohto majetku, bude znášať nový vlastník," uviedlo ministerstvo v dôvodovej správe k novele.

Nový vlastník musí byť podľa rezortu subjektom hospodárskej mobilizácie a musí byť vo vlastníctve štátu, pričom takto prevedený majetok musí aj naďalej slúžiť na účely hospodárskej mobilizácie.

"V rámci systému hospodárskej mobilizácie sa z návrhu zákona úplne vypúšťajú všetky ustanovenia o poskytovaní príspevku na obstaranie majetku štátu určeného na účely hospodárskej mobilizácie," doplnilo ministerstvo.

Hospodárskou mobilizáciou sa podľa zákona rozumie súbor hospodárskych a organizačných činností a opatrení vykonávaných v období krízovej situácie alebo pripravovaných a vykonávaných v stave bezpečnosti. Slúži na zaistenie ochrany základných bezpečnostných záujmov SR, na realizáciu prípravy štátu na obranu, ako aj na riešenie krízových situácií a na zmiernenie ich následkov.