Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľské ceny v Číne sa prvýkrát od leta vrátili k rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Februárové tempo rastu zároveň prekonalo očakávania analytikov. Tí počítali s návratom k inflácii, odhadovali však, že dosiahne 0,3 %.

Peking 11. marca (TASR) - Spotrebiteľské ceny v Číne zaznamenali prvýkrát za posledných šesť mesiacov rast, pod čo sa podpísali zvýšené výdavky pred oslavami Lunárneho nového roka. Ten v tomto kalendárnom roku pripadol na február. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Spotrebiteľské ceny v Číne vzrástli vo februári v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 0,7 %, uviedol cez víkend čínsky štatistický úrad. Na porovnanie, v januári sa spotrebiteľské ceny znížili o 0,8 %, čo predstavovalo najvýraznejší pokles za vyše 14 rokov. Pod prudký pokles sa však do veľkej miery podpísal vysoký porovnávací základ, keďže v roku 2023 pripadli oslavy Lunárneho nového roka na január.

Februárové tempo rastu zároveň prekonalo očakávania analytikov. Tí počítali s návratom k inflácii, odhadovali však, že dosiahne 0,3 %. Zverejnená miera inflácie bola okrem toho najvyššia za posledných 11 mesiacov. Podporili ju vyššie ceny bravčového mäsa a čerstvej zeleniny, ale aj vyššie náklady na cestovanie.

Výsledky, akokoľvek pozitívne, však ukazujú, že deflačné tlaky sa neskončili, keďže ceny podporila iba jednorazová záležitosť v podobe osláv Lunárneho nového roka. Ceny výrobcov pokračovali v poklese, pričom tempo poklesu sa ešte zrýchlilo.

Vo februári klesli ceny čínskych producentov v medziročnom porovnaní o 2,7 %. V januári pokles dosiahol 2,5 %. Ekonómovia okrem toho očakávajú, že ceny výrobcov budú v poklese pokračovať aj v ďalších mesiacoch.