Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Spolu: Prezident finančnej správy by mal odstúpiť zo svojej funkcie

Na archívnej snímke Miroslav Beblavý. Foto: TASR - Martin Baumann

Podľa Imreczeho nevedie EK voči Slovensku žiadne konanie a ani od nej nevymáha žiadne peniaze.

Bratislava 10. septembra (TASR) - Prezident finančnej správy František Imrecze by mal podľa mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia odstúpiť. Podľa lídra strany Miroslava Beblavého nemá morálne a ani manažérske právo ďalej zotrvávať vo svojej funkcii.

Beblavý to uviedol v reakcii na pondelkové vyjadrenia Imreczeho k medializovaným informáciám o podvodoch na cle pri dovoze textilu z Číny.

"Nemôže byť prezidentom finančnej správy niekto, kto dva roky dozeral a pozeral sa na takéto zásadné zlyhanie," zdôraznil Beblavý na pondelkovom brífingu v Bratislave. Mal by podľa neho uvoľniť svoje miesto a nechať finančnú správu niekomu, kto nie je zapletený do tohto "najväčšieho finančného škandálu posledných piatich až desiatich rokov".

Beblavý priblížil, že v tomto prípade Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) odporučil Európskej komisii (EK), aby od Slovenska vymáhala viac ako 300 miliónov eur za colné podvody, ktoré Slovensko dovolilo spáchať v rokoch 2013 - 2014. Pripomenul, že OLAF je vyšetrovací orgán, ktorý povedal EK, že podvody sa stali a vyčíslil za ne škodu. Komisia sa tak môže rozhodnúť, či ich bude od Slovenskej republiky vymáhať alebo nie.

"Ak bude EK takú škodu od Slovenska pýtať, tak je to obrovská suma, ktorá niekoľkonásobne prevyšuje colné príjmy Slovenska. Slovensko má colné príjmy ročne vo výške zhruba 20 - 30 miliónov eur, to znamená, že táto suma by ich asi desaťnásobne prevýšila," vyčíslil líder strany Spolu.

Imrecze by mal však podľa neho odstúpiť zo svojej pozície bez ohľadu na to, či bude Komisia od Slovenska nakoniec túto sumu vymáhať, alebo to krajina dokáže nejako politicky vylobovať. "On nesie úplne zásadnú manažérsku zodpovednosť za to, že colná časť finančnej správy vo dvoch rokoch úplne zlyhala vo svojej základnej činnosti a zároveň, že sa na to neprišlo až do roku 2014," doplnil Beblavý.

Pondelková reakcia Imreczeho na tento prípad bola podľa neho absolútne neuspokojivá. Okrem iného použil podľa Beblavého "mimoriadne smiešnu" obranu, keď povedal, že colník nemôže vedieť, aká je hodnota precleného tovaru. "Ak by to bola pravda, tak by sme mohli zrušiť celú colnú správu, lebo zmyslom colnej správy je práve ohodnotiť hodnotu dovážaného tovaru. A potom, ak je to dovoz mimo EÚ, na ňu vyrúbiť aj clo," opísal Beblavý.

Podľa Imreczeho nevedie EK voči Slovensku žiadne konanie a ani od nej nevymáha žiadne peniaze. Slovensko však vedie s Európskou úniou (EÚ) diskusiu o probléme tzv. podhodnocovania tovaru dovážaného do EÚ z krajín mimo Európy.

OLAF podľa neho určil na prelome rokov 2014 a 2015 metodiku, ako stanovovať colnú hodnotu colne rizikového tovaru, akým je textil a obuv z Ázie, najmä z Číny. Na základe tejto metodiky však podľa Imreczeho OLAF vyčíslil štátmi EÚ nevymožené clo aj za predchádzajúce dva roky, keď metodika neplatila. SR takýto postup odmieta. "Diskusia na tému podhodnocovania tovaru medzi SR a OLAF prebieha, vymenili sme si na túto tému už niekoľko listov," oznámil Imrecze. Slovensko podľa neho nemieni akceptovať, že by malo tento colný dlh zaplatiť, a bude sa o svoju pravdu biť všetkými možnými nástrojmi.