Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Spájanie s tunelovaním Deloitte odmieta, za svojou prácou si stojí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Manažérka spoločnosti Henrieta Kiššová zdôraznila, že čestnosť a bezúhonnosť, profesionálne správanie, objektivita a dodržiavanie mlčanlivosti patria medzi základné etické princípy firmy.

Bratislava 20. januára (TASR) - Spoločnosť Deloitte odmieta obvinenia opozičnej strany SaS týkajúce sa jej poradenskej činnosti pri eurofondoch na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Za svojou prácou si stojí a plánuje sa brániť.

"Všetky práce vykonané spoločnosťou Deloitte Advisory v súvislosti so zákazkami spomínanými na tlačovej konferencii boli vykonané v súlade s dotknutými zmluvami a príslušnými právnymi predpismi, ako aj našimi štandardmi kvality," reagovala pre TASR PR manažérka spoločnosti Henrieta Kiššová.

Zdôraznila, že čestnosť a bezúhonnosť, profesionálne správanie, objektivita a dodržiavanie mlčanlivosti patria medzi základné etické princípy firmy.

"Stojíme si za kvalitou našej práce, ako aj za pracovníkmi, ktorí na týchto zákazkách pracovali. Sme pripravení odpovedať na otázky kompetentných orgánov a použijeme dostupné prostriedky na ochranu nášho dobrého mena," uzavrela Kiššová.

Liberáli dnes poukázali na to, že situácia v čerpaní eurofondov na Slovensku je zlá, výzvy stoja, nedodržiavajú sa ich harmonogramy a fondy sa nečerpajú. Zároveň podľa nich dochádza k tunelovaniu eurofondov a najabsurdnejšia situácia má byť na agrorezorte.

Podpredsedníčka Národnej rady SR Lucia Nicholsonová (SaS) upozornila, že ministerstvo vnútra v roku 2014 spustilo tender na poradenské, audítorské a právne služby. Ministerstvá si vraj môžu vyberať len z 10 vysúťažených subjektov, kto im bude radiť pri eurofondoch.

"Najviac z minutého balíka zatiaľ odčerpala spoločnosť Deloitte, a to 33,4 milióna eur. Problém je, že firma robí len to, čo robia aj ľudia na ministerstvách. Tí majú v popise práce to, čo rezorty zadávajú pre Deloitte a dochádza tak k duplicite," vysvetlila.

Nicholsonová tvrdí, že na MPRV ešte za ministra Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD) podpísali s Deloitte realizačnú zmluvu za 6,6 milióna eur. Za problém označila to, že Integrovanému regionálnemu operačnému programu (IROP) šéfuje na ministerstve Marek Mitošinka, ktorý pracoval do konca roku 2015 pre túto spoločnosť ako poradca.

"On zadáva premrštené objednávky pre Deloitte. Táto firma pritom v mnohých prípadoch vážne pochybila. Napríklad úplne spackali výzvu pre materské školy, ktorá bola tak v rozpore s nariadeniami Európskej komisie (EK), že musela byť stiahnutá. Deloitte potom dostal novú objednávku, aby opravil vlastné chyby a spoločnosť si to nanovo fakturovala," vyhlásila Nicholsonová.

Dodala, že Deloitte robí pre rezort pôdohospodárstva na základe objednávok od Mitošinku aj 70-stranovú príručku pre IROP za 95.000 eur. "Podľa našich informácií od zamestnancov táto príručka k procesu verejného obstarávania už existovala, minimálne pre iný operačný program. Domnievame sa, že Deloitte vydá príručku k obstarávaniu pre IROP a s minimálnymi zmenami ju vydá aj pre ďalšie ministerstvá a nanovo si to fakturuje," poznamenala podpredsedníčka parlamentu.

Liberáli o týchto skutočnostiach plánujú informovať EK a chcú podať podnet aj na Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).