Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

SOPK: Očakávania hospodárskych výsledkov firiem sú podobné ako vlani

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Pri dvoch ukazovateľoch - obrat a priemerná mzda - najväčšia časť účastníkov prieskumu predpokladala v roku 2023 ich rast.

Bratislava 28. januára (TASR) - Očakávania slovenských podnikateľov ohľadne vlastných hospodárskych výsledkov v roku 2023 sa u väčšiny ukazovateľov zásadne neodlišujú od hodnotenia v roku 2022. Výraznejšie, o 13 %, poklesol len počet firiem predpokladajúcich rast obratu. Naproti tomu o 15 % vzrástol podiel tých, ktorí očakávajú rast investícií.

Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) na vzorke 159 malých, stredných aj veľkých spoločností z celého Slovenska z októbra a novembra minulého roka. Jeho výsledky spolu s vlastnou makroekonomickou prognózou predstavila komora tento týždeň na konferencii Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2024.

Pri dvoch ukazovateľoch - obrat a priemerná mzda - najväčšia časť účastníkov prieskumu predpokladala v roku 2023 ich rast. K stagnácii sa najväčšia časť respondentov priklonila v prípade ukazovateľov predaj v SR, hospodársky výsledok po zdanení, vývoz a počet pracovníkov. Rovnaký podiel predpokladal stagnáciu aj rast investícii. Pokles neočakávala najväčšia časť opýtaných ani v jednom prípade.

"Rast obratu v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom predpokladá len o 10 % viac respondentov ako jeho pokles, prípadne stagnáciu. V prípade hospodárskeho výsledku po zdanení počet respondentov preferujúcich jednu z troch možností je takmer identický," priblížila SOPK. Tri štvrtiny respondentov sú v roku 2023 presvedčené o raste miezd v ich spoločnostiach.

Pre rok 2024 najväčšia časť opýtaných predpokladala rast len jedného ekonomického ukazovateľa, a to priemernej mzdy. U všetkých ostatných najväčšia časť očakáva stagnáciu. Ani u jedného ukazovateľa vlastného hospodárenia tak firmy nepredpokladajú pokles.

"Pri očakávaniach vlastných výsledkov pre rok 2024 je percentuálny podiel odpovedí očakávajúcich rast u štyroch ukazovateľoch mierne vyšší o 1 % až 6 %, v troch nižší o -1 % až -11 %. Z toho je možné vyvodiť záver, že v rokoch 2022 a 2023 nedošlo k zásadnej zmene očakávaní," zhodnotila komora.