Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Prieskum: Komunikáciu s vládou hodnotia pozitívne 4 % podnikateľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Za najväčšie riziko pre podnikanie v roku 2023 považovali členovia SOPK zapojení do prieskumu rast cien vstupov, najmä rast cien energií.

Bratislava 19. januára (TASR) - Komunikáciu vlády s inštitúciami podnikateľského sektora hodnotili v roku 2023 pozitívne 4 % podnikateľov a negatívne 51 % firiem. Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) na vzorke 159 malých, stredných aj veľkých spoločností z celého Slovenska. Oproti ostatnému prieskumu z roku 2022 sa pohľad podnikateľov na komunikáciu s vládou mierne zlepšil, keď vtedy pozitívne hodnotilo komunikáciu vlády s podnikateľmi iba 1 % respondentov a negatívne 59 %.

"K zlepšeniu či pozitívnejším hodnoteniam v roku 2023 došlo vo viacerých otázkach," uviedla v piatok SOPK. Podrobné výsledky prieskumu spolu s vlastnou makroekonomickou prognózou na rok 2024 predstaví komora vo štvrtok (25. 1.) na konferencii Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2024.

Pri hodnotení podmienok na podnikanie bol v roku 2023 podľa SOPK viditeľný mierny nárast pozitívnych hodnotení (zo 6 % na 9 %), zároveň medziročne klesol podiel negatívnych hodnotení podmienok na podnikanie zo 61 % na 36 %. Respondenti očakávajú priaznivejšie podmienky na podnikanie aj v roku 2024, keď v tejto otázke vzrástol podiel pozitívnych očakávaní zlepšených podmienok zo 6 % na 16 % a výrazne, z 59 % na 28 %, klesol podiel negatívnych očakávaní.

Účastníkom prieskumu zrealizovanom v októbri a v novembri minulého roku chýbali vlani hlavne opatrenia na zníženie daňových a odvodových sadzieb, zmiernenie dôsledkov extrémne vysokej inflácie a nárastu cien energií a chýbala im tiež snaha o zásadné zrýchlenie budovania infraštruktúry.

Za najväčšie riziko pre podnikanie v roku 2023 považovali členovia SOPK zapojení do prieskumu rast cien vstupov, najmä rast cien energií, po ňom vysoké daňové a odvodové zaťaženie a na treťom mieste nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Rovnaké poradie rizík stanovili aj v prieskume v roku 2022. Účastníci prieskumu považujú vysokú mieru inflácie v roku 2023 za ohrozujúcu ich podnikateľské aktivity, ale už vo výrazne miernejšej intenzite ako v roku 2022.