Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Smer-SD pri prijímaní novely o sociálnom poistení porušenia nevidí

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Novela zákona o sociálnom poistení prináša zmeny v dôchodkovom systéme, ktoré Slováci pocítia už koncom tohto roka.

Bratislava 24. júla (TASR) - Národná rada SR o vládnom návrhu novely zákona o sociálnom poistení rokovať bude.

Poslanci totiž odmietli vypustiť túto právnu normu na žiadosť Petra Osuského (SaS), ktorý je presvedčený, že pri jeho prijímaní na úrovni kabinetu boli porušené legislatívne pravidlá vlády.

"Návrh nebol vôbec zverejnený na portáli, pripomienkovali ho len vybrané subjekty, nie verejnosť. Lehota sa z 15 dní skrátila, hoci na to nebol dôvod, ktorý predpokladajú pravidlá a lehota sa dokonca skrátila na tri pracovné dni, kým pravidlá predpokladajú, že ju možno skrátiť najmenej na sedem pracovných dní. Keďže ide o porušenie ústavou garantovaného práva občanov obracať sa na štátne orgány, považujem toto porušenie za natoľko závažné, že navrhujem materiál stiahnuť," vysvetlil Osuský.

Za jeho iniciatívu však zahlasovalo len 53 zo 134 prítomných poslancov. Všetci členovia vládneho Smeru-SD, ktorí majú v parlamente väčšinu, boli proti.

Novela zákona o sociálnom poistení prináša zmeny v dôchodkovom systéme, ktoré Slováci pocítia už koncom tohto roka. Legislatíva prinesie znovuotvorenie a zníženie odvodu do druhého piliera či dočasnú valorizáciu dôchodkov o pevnú sumu v priebežnom pilieri.